Bilvax

Ett bilvax kan bestå både av naturliga och syntetiska vaxer, polymerer och andra ämnen i olika kombinationer för att uppnå maximal effekt och hållfasthet. Vilket typ av vax du väljer är mest en fråga om tycke, smak och förväntningar.

 • Flaska med grönt innehåll. Vattendroppar på etiketten. reflekterande text. Hybrid Ceramic Liquid Wax

  Mer infoKöp

 • Svart kartong med gröna och silverfärgade detaljer med före och efterbild på en polerad motorhuv

  3 in 1 Wax

  399.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Blå sprayflaska med bild på vattenpärlor

  Hybrid Ceramic Wax

  339.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Svart kartong med gula detaljer som innehåller en flaska med flytande vax

  Ultimate Liquid Wax

  499.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Svart kartong med gula detaljer. Visar en blank sportbil. Innehåller pastavax

  Ultimate Paste Wax

  499.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Svart och gul sprayflaska med bild på gul sportbil med svarta fälgar

  Ultimate Quik Wax

  229.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Lila karton med en bild som visar bakdelen av en högblank svart bil

  Mer infoKöp

 • Röd flaska med bild som visar en röd blank sportbil

  Mer infoKöp

Ett bra bilvax

Ett bra bilvax skyddar bilens lack mot yttre påfrestningar som över tid kan skada lacken, till exempel UV-strålar, luftföroreningar och annan smuts. Att låta vaxa bilen är ett utmärkt sätt att hålla lacken i gott skick och förlänga livslängden för hela bilen. Bilen blir dessutom enklare att hålla ren och att underhålla och du kan även undvika otrevligheter som rost och andra skador vilket kan leda till kostsamma och tidskrävande reparationer. Detta går att undvika med ett par enkla steg.

Att tvätta bilden grundligt med ett bra bilschampo som är anpassat för lacken på din bil är första steget. I vårt sortiment finns en mängd olika schampon att välja på som lämpar sig att använda innan vaxning. Bilvax är ett bra sätt att få tillbaka och förstärka den glans som redan finns i lacken, speciellt på bilar som har metallic-lack. Det ska också nämnas att om du har en bil med matt lack kommer bilvax inte att ge lacken en blank yta utan enbart fungera som skydd. Kontrollera att vaxet är anpassat för matta lacker innan du använder det på bilen.

Innan du applicerar ett vax är det viktigt att bilen är helt ren. Det bör inte finnas rester av damm eller smuts kvar på lacken då det ökar riskan för repor och nya skador. En behandling med bilvax kommer inte att ta bort repor och andra ojämnheter i lacken. Detta kan uppnås genom en grundligare lackbehandling där man först polerar bilen – för hand eller med maskin med rubbing och polish. För att skapa optimala förutsättningar för bilvaxet att fästa mot lacken rekommenderar vi vår Hybrid Ceramic Pre-Wax Prep. Den avlägsnar både mindre ojämnheter och ger ett bra grundskydd för vaxningen som får bättre fäste i lacken.

Främsta anledning till att vaxa bilen, eller till att lägga ett s.k. lackskydd, är ju att göra underhållet av bilen enklare och smidigare men vaxet ger ju naturligtvis även en blank yta och mer effektiv vattenavrinning.

Allt som skyddar lacken kan kallas för ett lackskydd, även det enklaste sprayvax. Därför är vi på Meguiar’s väldigt noga med vad vi döper våra produkter till så att våra kunder vet vilket resultat och vilken hållbarhet som är rimligt att förvänta sig. Alla våra vaxer och lackskydd går alldeles utmärkt att applicera för hand för den som inte har tillgång till polermaskin. Den stora skillnaden att lägga vax med maskin är främst tidsåtgången och inte resultatet! För att göra arbetet så enkelt som möjligt bör man dela in bilen i mindre partier, lägga ut bilvaxet i tunna lager och torka av bilen allt eftersom.

Meguiar’s bilvax

Bilvax är en viktig del av fordonsskötsel. I Meguiar’s sortiment finns en mängd olika typer av bilvaxer i en mängd olika former för att enkelt kunna anpassas till olika behov och förväntningar. Behöver du en underhållsprodukt eller ska du lägga ett långvarigt, hållbart vaxskydd – vill du att bilen ska få en ”wet-look” eller är du i behov av bättre vattenavrinning? Oavsett vilket så är vi säkra på att du kan hitta precis rätt produkt hos oss på Meguiar’s!

Bilvax kan vara enkel att använda, och våra enklaste vax-produkter är våra sprayvaxer som du använder som underhållsprodukt efter tvätt av bilen när den redan fått en bra och gedigen grundbehandling. Vi har även sprayvax som du kan använda på torr bil och du behöver inte längre ta hänsyn till väderlek, den välutvecklade formulan kan användas även för att vaxa i direkt solsken!

Bilvax är även ett utmärkt sätt att uppnå grym vattenavrinning och långvarig hållbarhet. När du är ute efter grym vattenavrinning och långvarig hållbarhet finns produkterna i vår Hybrid Ceramic-serie som ger överlägsen avrinning samtidigt som de lämnar ett riktigt bra och långvarigt skydd. När du vaxar med Hybrid Ceramic-seriens bilvaxer behöver du aldrig vara rädd för att lämna märken på plast- och vinyldetaljer, den nya SiO2-tekninken fungerar lika bra på dessa ytor som på lackerade och är även utmärkt att använda på fälgarna.

Bilvax kan vara ett effektivt sätt att förbättra din bils utseende. Två av våra absolut mest omtyckta produkter är våra Ultimate-vaxer, både det flytande och det i pastaform. Här uppnås en extrem glans, djup färgintensitet och är dessutom ett av våra mest lättarbetade vaxer, enkelt att applicera och en fröjd att torka av.

Bilvax varierar i hållfasthet, så tänk på att hållfasthet för bilvax kan differera beroende på vilket bilvax det är. Vissa produkter har en hållbarhetstid på två månader medan andra kan hålla upp till ett år. Läs gärna i instruktionen på flaskan eller burken. Är du osäker på vilka medel som använts på bilens lack tidigare och vill ”börja om” med behandlingen kan du använda avfettning i samband med din biltvätt för att få en ren yta att jobba med och därefter lägga ett nytt lager bilvax.

Bilvax från Meguiars

Hur går det till?

Vi har tidigare skrivit guider på hur du kan rengöra bilen bäst, hur du tvättar rätt för hand med våra olika bilschampon och nu är det dags att förklara för dig i olika steg hur du kan vaxa bilen för hand på bästa sätt. Det är alltid att rekommendera att du tvättar och vaxar bilen inomhus för att minska risken för att smuts- och dammpartiklar ska lägga sig på den nytvättade ytan. Är du utomhus är det alltid bäst att stå på en sval plats i skuggan.

Första steget är att läsa instruktionerna som finns på sprayflaskan eller vaxburken. Är något otydligt kan du alltid höra av dig till vår kundtjänst och fråga om tips och råd men våra bilvaxer är väldigt enkla att använda.

 1. Tvätta bilen noggrant. Bilen måste vara helt ren för att vaxet ska få bra fäste och hålla längre. En ren yta gör att det blir enklare att vaxa bilen och du sparar både tid och behöver använda mindre produkt. Vi rekommenderar att du tvättar bilen med ett av Meguiar’s pH-neutrala bilschampon som är skonsamt mot bil och miljö. Du slipper då risken för att det vaxlager som eventuellt redan finns på bilen försvinner samtidigt som du tvättar bort smutsen. Bilschampot du tvättar med gör alltså skillnad. Torka sedan bilen torr med vår effektiva Duo Twist Drying Towel.
 2. Kontrollera att lacken är fri från smuts och damm genom att dra lätt med fingertopparna över bilen. Finns det kännbara orenheter kvar i lacken kan dessa enkelt tas bort med hjälp av lera och valfri detailer som smörjmedel.
 3. När lacken nu är helt torr och fri från orenheter, applicera en liten mängd bilvax på en appliceringskudde eller polertrissa och bearbeta lacken med ett lätt till medelhårt tryck i överlappande cirkelrörelser till en tunn och jämn hinna.
 4. Låt bilvaxet verka på lacken enligt instruktion på flaskan eller burken och torka sedan av vaxet med en högkvalitativ mikrofiberduk, till exempel vår Supreme Shine Microfiber Towel. Låt inte vaxet hinna torka in på lacken.
 5. Var noga med att alltid använda en ren sida av mikrofiberduken när du torkar av bilvaxet. Vik trasan för att alltid ha tillgång till en ren sida.

Lacken på din bil har nu ett gott skydd mot yttre påverkan från luftföroreningar, vägsalt, fågelspillning och annan smuts. Du kan framledes med fördel använda ett bilschampo med tillsatt vax för att bygga på skyddet vid nästa tvätt. Beroende på vilken av våra produktserier du valt finns alltid kompletterande produkter i samma serie. Använder du ett bilschampo utan tillsatt vax kommer du så småningom att ha tvättat bort ditt vaxskydd, i synnerhet om tvätten kombineras med kallavfettning. För bästa skydd och hållbarhet rekommenderar vi att vaxa bilen minst 2-3 gånger per år. Med våra sprayvaxer kan du enkelt avsluta varje biltvätt med att spraya bilen och skölja eller torka av för att behålla en skyddande yta längre. Dessutom kommer det att bli både enklare och gå mycket fortare att tvätta bilen nästa gång.

Skillnaden mellan vaxning, polering och lackskydd

Här tänker vi gå igenom vad skillnaden är mellan vaxning, polering och lackskydd då det kan vara svårt att skilja på.

Polering kan ske i flera olika steg och nivåer, vilket är bra att känna till om du aldrig tidigare polerat bilen. Tanken med polering är att ta bort ett tunt lager av lacken för att få en jämn och slät yta på bilen. Detta görs mest effektivt med hjälp av en polermaskin tillsammans med rubbing- och polishmedel. Lacken blir blank och djupt glänsande. Som ett sista steg i poleringsprocessen behövs ett bra bilvax för att bibehålla glansen och skydda lacken. I Meguiar’s sortiment finns flera olika produkter avsedda för dessa ändamål att välja mellan.

Det är inte en absolut nödvändighet att polera bilen innan du vaxar den, så som vi beskrev tidigare kan ett skyddande lager av bilvax med fördel appliceras på lacken efter en noggrann tvätt. Med denna metod avlägsnas inga repor eller defekter men lacken skyddas och blir blankare.

Lackskydd är ett vida begrepp som lite slarvigt egentligen kan användas om alla produkter som ger lacken någon typ av skydd. Vi på Meguiar’s väljer däremot att endast kalla de produkter som ger ett mer varaktigt skydd på lacken för just lackskydd. I vårt sortiment finns Hybrid Ceramic Paint Coating som ger ett professionellt resultat hemma i garaget och som med rätt typ av skötsel finns kvar på lacken i drygt ett år. Vår coating förseglar lacken och skyddar väldigt effektivt mot yttre påverkan och är dessutom utomordentligt kemikalieresistent och därför används den med fördel även på bilens fälgar. Att kosta på bilen ett lackskydd är en riktigt god investering om du vill hålla bilen i gott skick!

Om du behandlar lacken på bilen rätt från början förlänger du livslängden på ditt fordon, underlättar skötsel och underhåll och kan förebygga rostangrepp på ditt fordon.

Vanliga frågor och svar om bilvax

Vad är huvudsyftet med bilvax?

Bilvax appliceras på bilens lack för att skydda den från skadliga yttre påverkan som smuts, UV-strålning, regn, vägsalt och andra föroreningar. Utöver detta hjälper vaxet till att ge bilen en glänsande finish och underlättar rengöring, eftersom smuts och vatten pärlar sig och rinner av ytan mer effektivt.

Finns det olika typer av bilvax, och i så fall, vad skiljer dem åt?

Ja, det finns flera olika typer av bilvax. De två huvudkategorierna är naturligt vax (oftast baserat på carnauba) och syntetiska vaxer (eller sealants).

Hur skiljer sig bilvax från andra bilvårdsprodukter?

Medan polish fokuserar på att korrigera defekter i bilens lack genom att ta bort repor och oxidation, så syftar bilvax primärt till att skydda lacken. Vax skapar en barriär som bevarar lackens kvalitet och utseende över tid.