Fälgtvätt

Fälgarna är inte bara en snygg detalj på bilen, utan fyller också flera andra funktioner som bidrar till säkerhet och prestanda. De hjälper bland annat till att hålla däcken på plats och tar upp en del av belastningen. Eftersom de utsätts för mycket belastning och även påfrestningar såsom bromsdamm, olja, smuts, småsten etc. Är det viktigt att tvätta dem ofta för att undvika att föroreningarna och belastningen orsakar problem i det långa loppet.

Tvätta fälgar

En av de största anledningarna till att hålla fälgarna rena är att få dem att hålla längre. Om smuts bygger upp sig på ytan kan det leda till korrosion och rost, vilket kan ge konsekvenser. Tvättar du fälgarna regelbundet kan du förlänga livslängden och undvika att behöva lägga pengar på reparation eller köp av nya i onödan.

Utöver att skydda fälgarna från skador är fälgtvätt även avgörande för att bevara utseendet. Rena fälgar ger ett snyggt och proffsigt utseende och är viktigt för bilens helhetslook. Genom att ta bort smuts, vägdamm och oljerester förhindrar du vidare problem och att föroreningarna sprider sig till andra delar av bilen.

För att få det bästa möjliga resultatet när du tvättar din bils fälgar rekommenderar vi att du använder högkvalitativa produkter som är speciellt framtagna specifikt för fälgar. Dessa produkter löser upp just till exempel bromsdamm och vägsmuts effektivt och är skonsamma mot fälgarnas yta. Välj också en däck- och fälgrengörare anpassad efter materialet i dina fälgar – tänk på att vissa kemikalier kan vara för starka för exempelvis råaluminium.

Meguiar’s fälgtvätt

Det finns många olika typer av fälgtvättsmedel på dagens marknad och vi på Meguiar’s har tre favoriter!

Ultimate All Wheel Cleaner är helt pH-neutral och går att använda på alla typer av fälgar och material. Det inkluderar krom, aluminium och målade ytor. Produkten är skonsam och löser upp smuts väldigt effektivt. Den innehåller en aktiv gel som blir lila när den löser upp bromsdammet.

Hot Rims All Wheel Cleaner funkar på både fälgar och däck! Den har en ny, effektiv formula och är testvinnare i Teknikens Värld. Produkten ska endast användas på lackade, klarlackade eller kromade fälgar.

Ultimate Waterless Wheel & Tire Cleaner löser upp smuts och bromsdamm. Samtidigt får du blanka och snygga fälgar och djupt svarta däck. Står du utan vatten? Ingen fara, vi har naturligtvis en lösning även för det! För lättare smuts så som bromsdamm och liknande finns en fälgtvätt som gör rent dina däck och fälgar utan att du behöver spola med vatten. Bara spraya på produkten och torka av!

Att tvätta fälgarna

Börja alltid med att tvätta bilen ordentligt innan du börjar med fälgarna. Förtvätta bilen – vår rekommendation är att du använder skumtvätt vilket är väldigt effektivt när det kommer till att lösa upp smuts. Avfetta och  handtvätta  noggrant och avsluta med en ordentlig vaxning av bilen. Vi rekommenderar att du tvättar fälgarna minst två gånger per år, smidigast är att göra det när du byter mellan sommar- och vinterdäck. Det känns skönare att ställa dem i förrådet när allt är rent!

Det här behöver du

När du ska tvätta fälgarna är det viktigt att ha rätt produkter och hjälpmedel samt att använda rätt metod för att få det resultat som du önskar. Vanliga saker att använda i tvättningsprocessen är:

 • En hink med vatten eller en högtryckstvätt.
 • Fälgtvättmedel.
 • Fälgtvättsborste.
  Använd en fälgborste för att komma åt i alla trånga utrymmen så att dina fälgar blir ordentligt rengjorda. Hos Meguiar’s hittar du fälgborstar tillverkade helt utan metall vilket eliminerar risken för att skada dina fälgar vid tvätt. Långa, tjocka mikrofiberstrån rengör dina fälgar skonsamt och effektivt. Vi har allround-borstar, raka borstar i två olika storlekar samt en vinklad fälgtvättsborste för att du ska kunna komma åt överallt!
 • Mikrofiberduk.

Använder du rätt produkter och verktyg som borstar och mikrofiberdukar underlättar det processen och ger ett bättre slutresultat

Så gör du:

 1. Lägg fälgarna någonstans där de inte riskerar att repas.
  Det kan vara på till exempel en gammal madrass eller matta.
 2. Applicera produkten.
  Läs anvisningarna för den specifika produkten du använder. Vissa ska appliceras på torra fälgar, andra på fuktiga! Här kan du använda fälgtvättsborsten för att komma åt på svåra ställen.
 3. Låt verka.
  Låt medlet verka efter anvisningarna.
 4. Skölj av med högtryckstvätten eller med en mikrofiberduk doppad i en hink med vatten.
  Detta gör du för att få bort den grövsta smutsen.
 5. Upprepa vid behov.
  När du tagit bort den värsta smutsen ser du om det är något som sitter kvar eller om du behöver upprepa processen. Ska din produkt appliceras på torra fälgar ska du även gå igenom steg 6 innan du upprepar.
 6. Torka av med en torr mikrofiberduk.
 7. Njut av resultatet!
  Nu är fälgarna tvättade.

Tänk på att olika produkter kan ha olika tillvägagångssätt, så läs noggrant på förpackningen innan du börjar.

Frågor och svar om fälgtvätt

Kan man tvätta fälgar med ättika?

Vi rekommenderar inte att tvätta fälgar med ättika. Fälgtvättsmedel är framtagna för att lösa upp den smuts som de utsätts för och finns i många olika typer för olika material. Vi anser att man ska välja ett fälgtvättsmedel.

Kan man tvätta fälgar med diskmedel?

Nej, det är ingenting du ska göra eftersom det torkar ut dem. Använd istället produkter specifikt för fälgar och det specifika materialet du har på dina. Det kommer ge det bästa resultatet!

Vilken är den bästa fälgtvättsprodukten?

Meguiar’s Hot Rims All Wheel Cleaner vann bäst i test i Teknikens värld 2023 och är en av våra storfavoriter! Den har en mycket effektiv formula som tar bort bromsdamm och smuts väldigt effektivt.