Ta bort repor på bilen

Så polerar du bort repor på bilen

Det finns många anledningar till att det blir repor i lacken på din bil. Det kan till exempel ha uppstått tvättrepor när du tvättar den, en gren kan ha hängt ut och orsakat lackskador eller så har du fått ett stenskott när du var ute och körde. I den här guiden kommer vi gå igenom hur du polerar bort repor på bilen, steg-för-steg!

Repor på bilen

Repor på bilen är som sagt vanligt och kan ha många olika orsaker. Oavsett hur försiktig du är så kommer de att uppstå, i större eller mindre omfattning. Du kan göra ditt bästa för att skydda din bil och åtgärda de repor som kommer. Underhåller du bilens ytor regelbundet och polerar bort reporna kan du få din bil att se ny ut länge.

Steg-för-steg: Så tar du bort repor på bilen

Hur du tar bort repor på bilen på bästa sätt beror på hur djup repan är. Är den ytlig och endast på bilens lack behöver du inte fylla den. Går den ner till plåten kan du polera och få den näst intill osynlig, men vill du ha ett felfritt resultat kommer du behöva fylla den med både grundfärg och lack.

Borttagning av repor på bilen

Är repan ytlig och endast är på det yttersta lagret på lacken kan du vanligtvis polera bort den. Det enklaste sättet är att använda en polermaskin och en bra polertrissa. Det går att göra för hand också, men vi rekommenderar att du tar hjälp av en maskin för att få ett så bra resultat som möjligt.

Vad du behöver för att ta bort repor på bilen

 • Ett bra rengöringsmedel specifikt inför polering av bilen. Vår Wash Plus+ tar även bort små defekter i lacken.
 • Polermaskin och polertrissa. Vi rekommenderar en oscillerande polermaskin, som vår MT 310 DA Polisher. Denna typ av maskin är bättre på att fördela trycket än en roterande variant och riskerar därför inte att bränna lacken när du polerar. Du bör alltid välja en polertrissa som är anpassad efter lackens hårdhet. Här kan du läsa mer om olika polertrissor och andra bilvårdstillbehör.
 • Vår Ultimate Compound är en testvinnare och mycket uppskattad!

Så här gör du

 • Rengör ytan eller ytorna som du ska polera noggrant innan. Du kan med fördel passa på att tvätta hela bilen när du ändå ska ta fram alla sakerna. Här kan du läsa vår guide om hur du tvättar din bil. 
 • Applicera rengöringsmedlet inför poleringen när du är klar med föregående steg. Använd vår Wash Mitt till Wash Plus+ för bästa resultat.
 • Skölj av bilen och torka den ordentligt. 
 • Fäst polertrissan på maskinen och applicera poleringsmedlet på trissan. Applicera rikligt med medel för att ”mätta” trissan. 
 • Kör maskinen på låg effekt och på samma ställe i början för att få medel på hela trissan. Du kan fylla på med medel under processens gång, så du behöver inte vara orolig för att du tar för lite. 
 • Sprid ut medlet runt repan och se till att gradvis lägga mer tryck på. Du kommer kunna se hur repan försvinner mer och mer. För ytliga repor kan du sluta när du inte kan se den längre och behöver leta. Är repan djupare kan det krävas några timmars jobb, men det är enklare och mer kostnadseffektivt än att genomföra en omlackering av din bil.

Ett tips är att vinkla maskinen lite så att det blir enklare att polera precis på repan du vill få bort! Använd cirkelformade rörelser och försök att endast träffa repan i den mån det går, så att du inte sliter på lacken i onödan.

 • Torka av området med en mikrofikerduk när du är nöjd. Det tar bort dammet som kommer när du polerar.
 • Avsluta processen genom att köra med en Finishing-trissa och vaxDetta görs för att få en riktigt spegelblank yta och vaxet skyddar ytan du precis har polerat.

 

Borttagning av djupa repor på bilen

Djupa repor som går ända in i färgen på bilen går inte att få bort helt utan att lacka om ytan. Det kräver mycket arbete, men det går att polera dem och få ett i princip osynligt resultat! Följ samma steg som för ytliga repor.

Att få en lackskada på bilen är aldrig kul, men gör du på rätt sätt kan du ta bort repor på bilen effektivt och relativt enkelt. Polermaskinen hjälper dig att fixa repor på bilen och är ett väldigt bra hjälpmedel. Med vår MT 310 DA Polisher behöver du inte oroa dig för att bränna eller skada lacken när du jobbar. Du får ett professionellt resultat och maskinen har de egenskaper som även yrkesmän kräver, samtidigt som den är lätt att hantera.

Polera bort repor på bilen behöver inte vara svårt och tråkigt. Följer du våra steg i guiden och använder dig av rätt produkter kommer du få ett bra resultat och en rolig arbetsprocess.

Svar på vanliga frågor

Kan man fixa repor på bilen själv?

Ja, du kan laga repor i lacken själv. Beroende på hur djup den är kan det krävas lite tid, men det är absolut genomförbart. Med rätt produkter och teknik kan du få ett riktigt bra resultat!

Går det att polera bort repor för hand?

Ja, du kan få bort repor på bilen för hand! Vi rekommenderar dock att du använder en polermaskin då den kommer göra jobbet snabbare och ger ett riktigt bra resultat.

Är det svårt att laga en repa i lacken?

Hur svårt det är att polera bort repor beror på hur djup den är och om den sitter på ett ställe som är svårare att komma åt. Med hjälp av rätt produkter, en bra polermaskin och korrekt teknik blir arbetsprocessen rolig och förhållandevis enkel.

Varför får man repor på bilen?

Repor kan uppstå av alla möjliga anledningar. Din bil kan ha slagit i något annat objekt, det kan ha blivit tvättrepor om du har valt att tvätta bilen i en automatisk tvätt (vilket aldrig är något vi rekommenderar). Stenskott och grenar kan också ge repor.

 

Tillbaka till Guider