Bilschampo

Bilschampo är en av de vitala produkterna att använda för en lyckad biltvätt. För oss på Meguiar’s handlar bilvård om att göra det roligt och enkelt att tvätta, skydda, vårda och underhålla sin bil. Med rätt bilvårdsprodukter och rätt kunskap blir det just precis det, roligt och enkelt! Oavsett om du är nybörjare eller ett riktigt proffs på bilvård hittar du alltid rätt produkter hos oss.

 • Paketpris!
  orange flaska med färgglad etikett. Hybrid Keramiskt Schampo

  Mer infoKöp

 • orange flaska med färgglad etikett. Hybrid Keramiskt Schampo

  Mer infoKöp

 • Orange tvätthandske med blå grön svart produktförpackning

  Hybrid Wash Mitt

  199.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Bästsäljare
  Gult bilschampo i olika storlekar

  Ultimate Wash & Wax

  199.00 SEK329.00 SEK

  Mer info

 • Två olika storlekar på dunk med rosa schampo

  Ultimate Snow Foam

  349.00 SEK499.00 SEK

  Mer info

 • Lilafärgat schampo i två olika storlekar

  NXT Generation Car Wash

  169.00 SEK299.00 SEK

  Mer info

 • Flaska med hand som fördelar bilschampo på en vit tvätthandske

  Wash Plus+

  249.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Guldfärgat schampo i två olika storlekar

  Gold Class Shampoo & Conditioner

  189.00 SEK329.00 SEK

  Mer info

 • Sprayflaska med vitt medel

  Mer infoKöp

 • blå, hink, meguiars, ceramic

  Mer infoKöp

 • blå, gul, hink, meguiars, ceramic

  Mer infoKöp

Rengöring och tvätt

Bilschampo är ett ovärderligt verktyg för bilvården. Vi hör ofta uttrycket “diskmedel fungerar lika bra”, och även om det ofta sägs skämtsamt, pekar det på att kunskapen om effekterna av rätt produkt för rätt ändamål fortfarande är otillräcklig. Genom att använda diskmedel för att tvätta bilen tvättar du bort alla typer av skydd för bilens lack, vilket gör den mer mottaglig för angrepp från luftföroreningar, fågelspillning och flygrost. Risken för oxidering och matt lack ökar avsevärt.Att rengöra och att tvätta bilen kan låta som samma sak men det tycker inte vi är riktigt sant. Vill du verkligen göra rent din bil på djupet har vi flera olika produkter du kan använda för att få ett riktigt rent resultat som lämpar sig för vidare behandling som till exempel polering och vaxning. Har du däremot ett annat utgångsläge och snarare vill underhålla den fina yta du skapat kan det räcka med en enklare tvätt av bilen. Hos oss finns allt från djuprengörande bilschampon till glansgivande vaxschampon. Med rätt kunskap kan du förlänga bilens livslängd, motverka angrepp på lacken och höja bilens andrahandsvärde. Vi får ofta höra att ”det funkar lika bra med diskmedel”- och även om det sägs med glimten i ögat så ligger det något i att kunskaperna om vad rätt produkt för rätt ändamål ger för resultat fortfarande är bristfälliga. Med diskmedel i tvätthinken tvättar du bort alla typer av skydd för din lack vilket gör den mer mottaglig för angrepp från luftföroreningar, fågelspillning och flygrost. Risken för oxidering och matt lack ökar avsevärt. Om du däremot väljer ett pH-neutralt bilschampo anpassat för lacken på din bil kommer du med tiden att bygga upp ett hållbart skydd som även gör det enklare och roligare att tvätta bilen framöver!

Tvätta med bilschampo

Tvätta din bil med ett specialutformat bilschampo. Diskmedel och tvättmedel avlägsnar allt typ av skydd från lacken, torkar ut och resulterar i förlust av glans och djup. Alla Meguiar’s bilschampon bidrar till att få din bil att se fantastisk ut, utan risk för att skada eller torka ut lacken. Våra pH-neutrala schampon är skonsamma både mot dig och miljön. Ibland kan det räcka med en enklare avsköljning med högtryckstvätten, ibland kan du behöva ta till andra medel för att få bilen ren, beroende på hur smutsig bil du har. Genom att använda marknadsledande bilschampon från Meguiar’s uppnår du inte bara fina resultat, du förebygger samtidigt rostangrepp och håller bilen fräsch. Olika lacker kräver olika typer av schampo. Har din bil en matt lack vill du använda ett schampo anpassat för det så att du bibehåller den matta ytan, är din bil klarlackad väljer du med fördel ett bilschampo med vax eller keramisk tillsats.

Flera bilschampo burkar.

Hur du tvättar bilen på bästa sätt med bilschampo

Bilschampo spelar en kritisk roll för att uppnå optimala resultat vid biltvätt. För att uppnå bästa resultat med biltvätten är det viktigt att du tvättar på ett sätt som är skonsamt mot miljön men också för bilen och dig själv. Tänk på att inte använda farliga kemikalier eller otillåtna medel som är skadliga mot miljön eller din bilens lack, speciellt om du tvättar bilen hemma. Har du bilen uppställd på gatan eller uppfarten måste du vara noga med vilket bilschampo du använder. Anledningen till detta är att det finns stor risk att bilschampo och de medel du använder för att tvätta med, kan rinna ut i vanliga brunnar och blandas med vatten vilket är skadligt för miljön.

Vi rekommenderar att du tvättar i en riktig tvätthall med oljeavskiljare och brunn. Där kan du vara säker på att det finns utrustning som tar hand om kemikalierna i bilschampot och övriga medel du använder för att tvätta bilen. Våra fordon utsätts dagligen för olika typer av yttre påverkan från smuts, asfalt, insekter och föroreningar som lätt fastnar på lacken och gör den matt och tråkig. För att få bilen riktigt ren behöver dessa partiklar först avlägsnas från lacken vilket kräver olika typer av förtvättsmedel. I Meguiar’s eget sortiment finns skummande produkter som löser upp alkalier, det vill säga biologiska föroreningar som om de lämnas kvar kan orsaka frätskador i lacken. En noggrann förtvätt ger goda förutsättningar för ett riktigt rent och blankt slutresultat.

Gör så här

 1. Börja med att skaffa dig en överblick om vad som behöver göras – finns det flygrostfläckar, rester av asfalt, flugor eller trädsav på lacken? Då kan det vara nödvändigt att börja med någon form av avfettning. Alkalisk avfettning för att lösa rester av till exempel flugor eller andra biologiska ämnen, kallavfettning för petroliumbaserade pålagringar. Ibland kan man behöva behandla mot båda sorterna, för bästa resultat – börja då med kallavfettning och applicera sedan den alkaliska avfettningen ovanpå utan att skölja emellan.
 2. När avfettningen är avsköljd är det dags att göra rent fälgarna. Meguiar’s har flera olika medel anpassade för just fälgrengöring då fälgar ofta utsätts för kraftigare nedsmutsning än lacken på bilen. Applicera vald fälgrengöring och om det behövs, borsta fälgarna rena med en specialutformad fälgborste. Våra borstar är helt fria från metall för att undvika skador eller repor på fälgarna.
 3. Nu är det dags att tvätta bilen ren med ett bilschampo. Tvätta en panel i taget, börja alltid uppe taket och jobba dig nedåt. På det sättet undviker du att dra runt smuts på bilen och orsaka tvättrepor. Om du tvättar utomhus, se till att inte tvätta i direkt solsken eller att låta produkten torka in. Skölj gärna bilen några gånger under tiden du schamponerar. Glöm inte att även tvätta fälgarna med schampo, men se till att göra det allra sist! När du tvättat bilen bör du undersöka lacken genom att dra med fingertopparna över lacken för att upptäcka eventuella bundna föroreningar så som trädsav, flygrost eller asfaltsprickar som inte kunnat tvättas bort. Dessa sista rester tas enkelt bort med lera och lämnar en fläckfri och blank yta redo för vidare behandling som till exempel polering eller vaxning. Bunden smuts som inte kan avlägsnas i tvättsteget kommer med tiden att förstöra glansen och lämna ett trist och matt utseende, så våga testa lera, det är inte alls bara för proffsen! Tvättar du i en bilhall kan du vara säker på att samtliga medel som rinner av från bilen tas hand om på rätt sätt. Skölj hellre av bilen en gång för mycket än för lite, för att vara på den säkra sidan så att inga medel sitter kvar på bilen.
 4. När bilen är ren och ordentligt avsköljd så att inga rester av någon produkt finns kvar på lacken torkar du bilen torr med en bra torkduk i mikrofiber. Med våra stora, effektiva dukar hinner du torka bilen torr på nolltid och undviker därmed kalkfläckar.
 5. Som slutbehandling kan du använda ett sprayvax eller en detailer på lacken för att förlänga resultatets hållbarhet. Däckglans på däcken och en ordentlig fönsterputsning blir pricken över i:et!

Allmänna tips

Tvätta med ”tvåhinks-metoden” eller använd en grit guard i din tvätthink för att undvika att smutsen du sköljer ur din tvätthandske följer med upp på lacken igen.

Byt tvättsvampen mot en tvätthandske i mikrofiber. Risken för att smuts ska ligga kvar i en mikrofiberhandske efter ursköljning är betydligt mycket mindre än i en tvättsvamp och motverkar därav tvättrepor. Det är även mer ekonomiskt och miljövänligt då en kvalitativ handske kan tvättas i maskin och därmed användas om och om igen.

Använd alltid rena borstar, tvätthandskar och mikrofiberdukar när du tvättar och torkar bilen för bästa resultat.

Våra tankar om automattvättar

Att vi inte är några större förespråkare av automattvättar kommer nog inte som någon större överraskning för någon. Det finns naturligtvis tillfällen när man bara vill få bilen ren på kort tid då man är stressad eller har ont om tid men en automattvätt (även utan borstar) sliter avsevärt mycket mer på lacken än en vanlig handtvätt. Om din bil inte tvättats på länge eller är ovanligt smutsig finns risken att bilen inte blir ordentligt ren eftersom borst-tvättar inte klarar av att rengöra på samma grundliga sätt som riktiga handrörelser. Ytterligare en nackdel med dessa automattvättar är att du inte har någon möjlighet att påverka vilken typ av bilschampo eller kemikalier som används på din bil. Risken för repor som kan bli kostsamma och tidskrävande att åtgärda är även större. Vi rekommenderar därför alltid att tvätta bilen genom handtvätt, antingen själv eller hos en välrenommerad bilvårdsfirma som utför handtvätt med Meguiar’s produkter.

Att tvätta bilen ofta är att rekommendera, oavsett årstid. Vintertid är detta något att tänka på extra mycket, då vägarna i stora delar av landet saltas vilket har stor påverkan på lacken. Det är därför viktigt att tvätta bilen med jämna mellanrum för att undvika onödigt slitage. Rätt bilschampo och övriga bilvårdsprodukter får din bil att se ren ut och skyddar den från yttre påverkan. På Meguiar’s skyndar vi långsamt. När en produkt når marknaden har den genomgått en omfattande produktutveckling samt en mängd tester för att säkerställa våra högt ställda kvalitetskrav. Detta gäller naturligtvis även våra bilschampon eftersom vi alltid strävar efter att kunna erbjuda marknadens bästa bilvårdsprodukter!  Ett bra bilschampo som är bra mot både lack och miljö kan vara svår att hitta, speciellt om man vill ha den till ett bra pris. På Meguiar’s har tagit fram flera bra och effektiva bilschampon som du kan använda på din bil redan idag, för att få en renare och fräschare lack.

 

Frågor och svar om bilschampo

Varför ska man tvätta bilen med bilschampo?

Vi får ofta höra att ”det funkar lika bra med diskmedel”. Men använder du till exempel diskmedel vid rengöring av din bil riskerar du att ta bort lackens naturliga skydd och du ökar även risken för angrepp av luftföroreningar och flygrost. Därför är det alltid bäst att tvätta din bil med ett pH-neutralt bilschampo anpassat för lacken för då kommer du med tiden att bygga upp ett hållbart skydd för bilen.

Varför ska man använda keramiskt bilschampo?

Keramiskt bilschampo ger ett långvarigt skydd och en förbättrad glans till fordonets lack. Dess keramiska formulering bildar en tålig skyddsbarriär som minskar risken för skador och motstår smuts och föroreningar. Det ger även en spegelblank finish och underlättar rengöring och underhåll av lacken.