Så använder du skumtvätt på rätt sätt

Vår Ultimate Snow Foam passar utmärkt som både förtvätt och ett vanligt bilschampo med skum! Produkten rengör bilen utan att slita på ytan och sitter kvar länge för att få bort så mycket smuts som möjligt. Den är även pH-neutral och framtagen för att vara vaxsäker och inte repa lackade ytor.

I den här guiden förklarar vi vad skumtvätt är, hur du använder vår produkt och svarar på vanliga frågor.

Skumtvätt

Under sommarmånaderna samlas damm, pollen och smuts, men det känns kanske ändå inte värt med en storrengöring för att få bilen att se perfekt ut igen? Då är skumtvättmedel din bästa vän!

Skumtvätt, eller snowfoam, är en ny metod som snabbt har blivit mycket populär i Sverige. Det har fått sitt namn på grund av att det ser ut som ett lager skum eller nysnö på bilen och metoden förbättrar resultatet efter tvätten. En stor fördel med skummet är att det fastnar bra på vertikala ytor som schampo blandat med vatten vid en handtvätt annars hade runnit av direkt.

Skumschampot kapslar in smuts, damm och pollen och lyfter det från bilens yta. Det ger en skonsam rengöring som inte gnuggar in smutsen på ytan och skapar virvlar eller gör repor i lacken. Ultimate Snow Foam är pH-neutral och skadar inte vaxet eller påverkar lack, aluminium eller krom.

Det är viktigt att veta om att skumtvätten inte ersätter handtvätten helt. Envis smuts kan kräva handtvätt, men det är mycket lättare att göra det vid behov med de allra tuffaste fläckarna än att gå över hela bilen.

Vad du behöver för att skumtvätta bilen

För att kunna använda Ultimate Snow Foam behöver du Ultimate Snow Foam Cannon Kit. Du kan då enkelt applicera skummet på bilen. Det är enkelt att anpassa mängden skum med hjälp av en justerskruv ovanpå. Det medföljer en behållare som rymmer 1 liter samt ett munstycke i mässing.

Du får även med adaptrar för Nilfisk, Kärcher K series och Bosch så du enkelt kan använda din befintliga högtryckstvätt.

Så använder du Ultimate Snow Foam

 1. Blanda skumtvättmedlet och vatten i behållaren.
  Följ doseringen på förpackningen. Doseringen för vår foamtvätt är noga uträknad och det finns ingen anledning att ta mer än som rekommenderas. Vänd på behållaren ett par gånger för att blanda medlet med vattnet ordentligt.
 1. Välj den adapter som passar till din högtryckstvätt och koppla in den.
 2. Applicera skummet över bilen.
  Täck bilen med ett lager skum (glöm inte hjulhusen!). Använd justerskruven för att få ett tjockare och gräddigt skum. Tänk på att du även kan ljustera vattentrycket på högtryckstvätten för att justera mängden skum, mer är inte alltid bättre!
 3. Låt verka i några minuter.
  Låt skummet vara kvar så länge som möjligt utan att det torkar. Det är viktigt att du inte rör skummet med till exempel en svamp eller med handen under tiden då det kan göra repor i lacken.
 4. Spola av bilen med vatten.
  Använd mycket vatten och spola nedifrån och upp. Då säkerställer du att produkten inte bara rinner av utan jobbas in och därmed skyddar din bil på det sättet som är tänkt.

Vill du förtvätta med skumschampo är det effektivt för att ta bort lös smuts för att undvika repor vid en handtvätt. Medlet fungerar precis lika bra som underhållstvätt och är perfekt för vaxade ytor!

Att använda skumtvätt på bilen innebär att du bilen blir ren utan att skada vaxade eller lackerade ytor. Det är en enkel metod som passar perfekt när du vill få bilen snygg snabbt. Ultimate Snow Foam sitter kvar extra länge på lacken och hjälper till att lyfta smuts från bilens yta även efter att tvätten är klar.

Våra tips

 • Vänta med att tvätta om det blåser mycket.
  Blåser det när du sprayar på skumschampot riskerar du dels att mycket blåser i väg i stället för att lägga sig på bilen samt att skummet kommer att torka snabbare.
 • Se till att bilen är sval.
  Lägg handen på bilen och känn efter så att den inte är för varm för att ta i. Om ytan är för het kommer skummet att avdunsta snabbare och ge en sämre rengöringsprocess.
 • Skumtvätta inte om det är för varmt i luften.
  Väljer du att applicera skummet under dagens varmaste timmar kommer det också leda till att skummet torkar snabbare och minskar tiden det får verka på bilen.

Får skummet inte ligga på bilen så lång tid som det är tänkt kommer inte smutsen kapslas in och lyftas från ytan. Följer du de olika stegen i rengöringsprocessen och lyssnar på våra tips förebygger du skador på lacken och kan underhålla din bil på ett riktigt bra sätt.

Svar på vanliga frågor

Vad är skumtvätt?

Skumtvätt är en effektiv metod när du vill rengöra din bil snabbt utan att skada lacken eller vaxningen. Medlet verkar även efter avsköljning och lyfter smutsen från bilens yta viket underlättar för senare underhållstvättar.

Hur använder man skumtvätt?

Du applicerar ett lager skumshampo på din bil med hjälp av en högtryckstvätt, låter det verka i några minuter och sedan spolar av.

Hur bra är skumtvätt?

Att använda skum vid biltvätt är skonsamt mot lackerade och vaxade ytor. Skumtvätt gör din bil snygg snabbt och är ett utmärkt alternativ på sommaren när du vill få bort damm, smuts och pollen på ett bra och enkelt sätt.

Vilket är det bästa skumtvättmedlet?

Meguiar’s Ultimate Snow Foam är mycket uppskattad av alla som använder den! Medlet är pH-neutralt och framtaget för lackade eller vaxade ytor. Det har också en ”extreme cling”-funktion som gör att det sitter kvar extra länge och hjälper till att lyfta smutsen under en väldigt lång tid.

Tillbaka till Guider