Väl förberedd inför varje årstid!
Att förbereda bilen inför alla de olika årstiderna och vad de har att erbjuda är viktigt. Alla årstider ger olika förutsättningar på vägen och på miljön runt om vilket gör att förberedelserna varierar. Generellt rekommenderar vi att alltid inspektera däcken, bilens batteri och vätskorna såsom olja och spolarvätska. Vissa årstider kräver dock noggrannare genomgång av specifika komponenter som till exempel lyktorna inför höst/vinter och AC:n inför sommarsäsongen.
Förbered bilen inför vintern
Vintern är en hård årstid som kräver förberedelse. Både för din egen säkerhet och för medtrafikanterna. Det är alltid risk för kraftigt regn eller snö under Sveriges vinter vilket gör det extra viktigt med en väl förberedd vinterbil.
- Byt till vinterdäck.
Du måste ha vinterdäck på din bil mellan 1 december och 31 mars. Det är dock viktigt att veta att du får använda dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april, och att det är förbjudet att använda dem utanför den tidsperioden.
Sommardäcken hårdnar redan runt +5°C och du får sämre grepp, så byt i tid!
- Kolla alla vätskor.
När du ska kolla vätskor såsom oljenivån är det viktigt att du har parkerat bilen på en plan yta så att du kan få en rättvis bild. Motorn ska vara kall och det är viktigt att du fyller på rätt mängd där det behövs. Kontrollera olja, spolarvätska och kylvätska. Se även till att du har tillräckligt med anti-frostmedel i din kylarvätska.
- Kontrollera bilens batteri.
När det är kallare så blir batteriets kapacitet sämre. Tecken på att det är dags att byta batteri kan vara till exempel om bilen är trögstartad eller att lyktorna lyser svagare än normalt. Kontrollera batteriet och säkerställ att bilen startar när du måste i väg.
Ett bilbatteri har vanligtvis en livslängd på 3–5 år, så vet du med dig att batteriet är äldre än 3 år bör du kolla upp det för säkerhets skull.
- Kontrollera bromsarna.
Vintern för även med sig halka vilket gör det extra viktigt att ha fullt fungerande bromsar. Testa dem genom att se om de reagerar sämre än vad de ska eller att det känns för mjukt när du trycker ner pedalen. Om så är fallet kan det vara en indikation på att din bil har dåliga bromsar. Var även uppmärksam på om det låter eller luktar konstigt.
- Tvätta bilen inför vintern.
Vägsalter och annan smuts kan skada bilens ytor. Det är därför viktigt att du ser till att tvätta den ordentligt och även vaxa den för att den ska ha ett så bra skydd som möjligt.
Förbered ett krispaket och lägg det i bilen.
Det kan tänkas överdrivet, men om du mot all förmodan skulle bli fast längs vägen under vintersäsongen kommer du vara väldigt glad att du förberedde dig. Ett krispaket kan vara hur stort eller litet som helst, men vi rekommenderar att du har med dig:
- Reservdäck (kontrollera lufttrycket i det en gång i månaden för att vara säker på att det kommer kunna användas).
- Reflexväst.
- Första-hjälpen-kit.
- Nötter eller någon form av bar för snabb näring.
- En varm filt.
- Laddare till telefonen eller en powerbank.
Nu har du gjort vad du kan och är beredd på vintermånaderna och allt de har att erbjuda.
Förbered bilen inför våren
Våren är en fantastisk årstid och du kan göra din bil fin igen efter vintern och allt den förde med sig.
- Inspektera torkarbladen.
Våren brukar ofta innebära en hel del regn och det är viktigt att du ser till att torkarna fungerar ordentligt. Gummit slits med tiden och du bör byta ut dem regelbundet. Vägsalt och kyla gör att gummit slits snabbare.
- Kolla tryck och mönsterdjup på dina däck.
Det kan vara halt eller regna mycket. Kolla både däcktryck och djup för att säkerställa att du kan köra säkert. I de bästa av alla världar bör mönsterdjupet vara 6mm.
- Kontrollera batteriet.
Du gjorde det inför vintern också, men det är det viktigt att se att det inte finns några som helst tecken på korrosion eller läckage året runt.
- Kontrollera oljan.
Att kontrollera oljan är alltid viktigt. Ta en titt och se om det är dags att byta eller fylla på.
- Tvätta och avfetta bilen efter vintern.
Att avfetta bilen gör att du får bort vägsalter och fetter från bilens yta.
Förbered bilen inför sommaren
Din bil har fått utstå en hård vinter och en kall vår, men nu kan du vara säker på att det inte kommer att komma någon mer snö. Sommaren är en årstid när vi generellt kör mycket bil och kanske även längre sträckor. Varmare temperaturer kan påverka din bils prestanda vilket gör det extra viktigt att förbereda sig.
- Byt till sommardäck.
Du måste ha bytt till sommardäck senast 31 mars om du har vinterdäck och senast 15 april om du har dubbdäck.
- Kolla däcktrycket.
Högre temperaturer innebär att däcken inte ska ha ett däcktryck som överstiger rätt mängd. Fel tryck kan leda till ökad bränsleförbrukning, kortare livslängd på däcken och sämre köregenskaper.
- Kontrollera bromsarna.
Efter en hård vinter och vår är det viktigt att kolla så att bromsarna inte har blivit dåliga och byta vid behov.
- Kontrollera att AC:n fungerar.
När det blir varmt är det bra att veta att AC:n fungerar som den ska. Slå på den på full effekt och se om det kommer kall luft.
- Storstäda din bil.
Under vintern har du förmodligen dragit in massor av smuts och grus i bilen. Se till att städa bilen invändigt genom att dammsuga, torka av rutor och ytor. Klicka här för att komma till vårt sortiment för bilens interiör.
- Tvätta och vaxa bilen.
Vägsalt, lera och annan smuts har fastnat på din bil under vintern och våren. Se till att tvätta den ordentligt och skydda ytorna från damm, pollen och annat som den kommer utsättas för under sommaren. Klicka här för att läsa vår guide om hur du tvättar din bil på bästa sätt.
Klicka här för att komma till vårt sortiment för rengöring och tvätt.
- Kolla bromsvätskan och kylvätskan.
Är det riktigt varmt kan kylvätskan avdunsta och orsaka en överhettad motor vilket kan bli väldigt dyrt.
Nu har du gjort din sommarbil redo!
Förbered bilen inför hösten
Hösten bjuder på löv, våta vägar och halka. Ibland är vi inte helt redo för hösten, men det är viktigt att förbereda inför den kallare och mörkare årstiden.
- Kolla att alla lampor fungerar som de ska.
När det är mörkare ute är du helt beroende av att lyktorna fungerar som de ska. Det kan vara både mörker, dimma, snö och regn. Kontrollera dim-, back- och bromsljus samt blinkers och strålkastare noga.
- Kontrollera däcken vinterdäcken innan.
Det kanske är ett tag kvar innan det är dags att ta på vinterdäcken, men kontrollera dem redan nu. Kolla mönsterdjupet och se om du behöver byta dem. Ibland kan det vara lång leveranstid på däck och då är det bra att vara ute i god tid.
- Kolla torkarbladen.
Hösten är en regnig årstid vilket gör det extra viktigt med bra torkarblad. Är du sugen på att glasförsegla din vindruta kan du läsa mer om det här.
- Leta efter stenskott eller andra skador på rutorna.
Stenskott och andra skador på rutorna kan bli värre om det är stora skillnader i temperaturer under en kortare tid. Till exempel att du kör och har på värme i bilen och sedan parkerar den ute i minusgrader. För att undvika detta är det en god idé att åtgärda sådant innan det blir kyligare.
- Tvätta och vaxa bilen.
På vintern saltas vägarna. Saltet påverkar bilens kaross och kan orsaka rost. Det är därför bra att skydda bilen mot detta genom att genomföra en ordentlig tvätt och vaxa bilen.
Följer du våra tips och använder dig av rätt produkter ger du dig själv och din bil rätt förutsättningar för att klara av alla årstider.
Svar på vanliga frågor
När ska man byta till sommardäck?
Du ska ha bytt till sommardäck senast 31 mars om du har kört med vanliga vinterdäck och senast 15 april om du har kört med dubbdäck under vintern.
När ska man byta till vinterdäck?
Du måste köra med vinterdäck mellan 1 oktober och 31 mars. Så bytet måste ske senast 30 september.
Måste jag ha ett första-hjälpen-kit i min bil?
Nej, det är inget krav. Det är dock en stor fördel om du skulle råka ut för en olycka eller vara på en olycksplats där det behövs.