Däck och Fälg rengöring

Unna din bil en riktigt ordentlig fälgtvätt- det är de små detaljerna som gör skillnaden! Bilens fälgar och däck är värda minst lika mycket kärlek och omvårdnad som lack och övrig exteriör och när däcken glänser och fälgarna reflekterar solstrålarna är känslan av ren bil oslagbar.

Rengöra däck och fälgar

Bilens däck o fälgar förtjänar omtanke och uppmärksamhet likväl som resten av bilen. Livslängden på ett däck är naturligtvis begränsad, beroende på hur mycket bilen rullar, men för att minimera slitaget finns en del du kan göra själv för att ta hand om dina däck. Se till att alltid ha korrekt lufttryck i däcken för att de ska rulla så lätt som möjligt. Det håller både däcken i bra skick och gör att bränsleförbrukningen hålls nere.

När du tvättar bilen, se samtidigt till att noggrant rengöra fälgar och tvätta däcksidorna ordentligt. Vanligt bilschampo kan användas för att tvätta däck och fälgar, men det finns även speciellt utvecklade produkter som hjälper till att hålla däcken fina. Undvik produkter som innehåller lösningsmedel direkt på däcken eftersom det kan torka ut gummit. pH neutrala tvättmedel är naturligtvis att rekommendera då de gör så lite påverkan som möjligt.

Utbudet av fälgar har blivit otroligt stort och det finns gott om olika stilar, färger och material att välja mellan. Därför har Meguiar’s sett till att utveckla flera olika produkter anpassade efter både material och lack. Olackerade råaluminiumfälgar är känsligare för kemikalier och måste rengöras med försiktighet, förslagsvis med hjälp av Meguiar’s Ultimate All Wheel Cleaner. Den är säker att använda på alla typer av material då den är helt pH-neutral och samtidigt överlägset effektiv för att lösa smuts och bromsdamm. För att verkligen få bort alla orenheter finns fälgborstar framtagna helt utan metall för att undvika repor och skador på fälgen vid rengöring. Vi har även mindre borstar som gör det enkelt att komma åt mellan ekrar, runt bultar och i fälgbanor. Att använda någon typ av däckglans på däcken lämnar ett smutsavvisande lager och en blank och glatt yta. Här finns många olika varianter att välja på beroende på vilken finish som eftersträvas, från högblankt till pärlemorskimrande. Lackerade fälgar behandlas fördelaktigt med något av Meguiar’s bilvaxer eller vår extremt kemikalieresistenta Paint Coating. Det kommer göra tvätt och rengöring av fälgarna mycket enklare och samtidigt ge glans. Det skyddar även mot yttre påverkan från till exempel bromsdamm och flygrost.

När det är dags att skifta mellan sommar- och vinterdäck är det viktigt att se till att så att all smuts och grus som kilat fast i däckmönstret tas bort för att undvika slitage. Gör en noggrann tvätt, gärna med hjälp av en högtryckstvätt, av både däck och fälgar för att fastställa att inga orenheter kan fortsätta göra påverkan på framför allt fälgarna under tiden de inte används. En god idé är, att som vi nämnt ovan, ge lackerade fälgar en vax- eller lackskyddsbehandling innan däcken läggs undan. Förvara helst däcken i en väl anpassad temperatur på till exempel ett däckhotell så undviker du att däcken torkar ur.