Däck- och fälgrengöring

Bilens däck och fälgar är några av de absolut mest utsatta delarna på bilen eftersom de har kontakt med marken hela tiden. De utsätts därför för mer slitage och påfrestningar än andra delar, såsom friktion och belastning från vägen. Dessutom kan olika väderförhållanden påverka gummit och göra att det slits snabbare. Fälgarna utsätts för precis samma belastning som däcken, och ovanpå detta kan de även få stötar eller slag från trottoarkanter eller stenar, vilket kan ge skador som till exempel repor eller buckor.

Stort utbud av fälgrengöring

Både däcken och fälgarna kommer också i kontakt med kemikalier och föroreningar som kan orsaka skada. Korrosion är ett vanligt problem på fälgar och kan bland annat uppstå på grund av kemikalier som används för att få bort snö eller is på vägarna.

Bilens däck o fälgar förtjänar därför omtanke och uppmärksamhet likväl som resten av bilen. Livslängden på ett däck är naturligtvis begränsad, beroende på hur mycket bilen rullar, men för att minimera slitaget finns en del du kan göra själv för att ta hand om dina däck. Se till att alltid ha korrekt lufttryck i däcken för att de ska rulla så lätt som möjligt. Det håller både däcken i bra skick och gör att bränsleförbrukningen hålls nere.

När du tvättar bilen, se samtidigt till att noggrant rengöra fälgar och tvätta däcksidorna ordentligt. Vanligt bilschampo kan användas för att tvätta däck och fälgar, men det finns även speciellt utvecklade produkter som hjälper till att hålla däcken fina. Undvik produkter som innehåller lösningsmedel direkt på däcken eftersom det kan torka ut gummit. pH neutrala tvättmedel är naturligtvis att rekommendera då de gör så lite påverkan som möjligt.

Utbudet av fälgar har blivit otroligt stort och det finns gott om olika stilar, färger och material att välja mellan. Därför har Meguiar’s sett till att utveckla flera olika produkter anpassade efter både material och lack. Olackerade råaluminiumfälgar är känsligare för kemikalier och måste rengöras med försiktighet, förslagsvis med hjälp av Meguiar’s Ultimate All Wheel Cleaner. Den är säker att använda på alla typer av material då den är helt pH-neutral och samtidigt överlägset effektiv för att lösa smuts och bromsdamm. För att verkligen få bort alla orenheter finns fälgborstar framtagna helt utan metall för att undvika repor och skador på fälgen vid rengöring. Vi har även mindre borstar som gör det enkelt att komma åt mellan ekrar, runt bultar och i fälgbanor. Att använda någon typ av däckglans på däcken lämnar ett smutsavvisande lager och en blank och glatt yta. Här finns många olika varianter att välja på beroende på vilken finish som eftersträvas, från högblankt till pärlemorskimrande. Lackerade fälgar behandlas fördelaktigt med något av Meguiar’s bilvaxer eller vår extremt kemikalieresistenta Paint Coating. Det kommer göra tvätt och rengöring av fälgarna mycket enklare och samtidigt ge glans. Det skyddar även mot yttre påverkan från till exempel bromsdamm och flygrost.

När det är dags att skifta mellan sommar- och vinterdäck är det viktigt att se till att så att all smuts och grus som kilat fast i däckmönstret tas bort för att undvika slitage. Gör en noggrann tvätt, gärna med hjälp av en högtryckstvätt, av både däck och fälgar för att fastställa att inga orenheter kan fortsätta göra påverkan på framför allt fälgarna under tiden de inte används. En god idé är, att som vi nämnt ovan, ge lackerade fälgar en vax- eller lackskyddsbehandling innan däcken läggs undan. Förvara helst däcken i en väl anpassad temperatur på till exempel ett däckhotell så undviker du att däcken torkar ur.

Våra tips vid däck-och fälgrengöring

  • Använd en borste för fälgrengöring

Vill du öka effekten av rengöringsmedlet kan du använda en fälgrengöringsborste. Tänk dock på att köpa en borste som lämpar sig för syftet och inte ta till exempel en diskborste. Det är viktigt eftersom en diskborste kan repa fälgarna när du rengör. Våra borstar är tillverkade av kraftig mikrofiber som absorberar smutsen i stället för att gnugga in den.

  • Välj rätt produkter

Att välja rätt typ av rengöring. Köp inte bara ett medel där det står ”däckrengöring” eller ”fälgrengöring” utan läs på innan för att förstå exakt vad det är produkten gör, vilket användningsområde den har samt vilken metod du ska använda. Detta är viktigt ur flera olika perspektiv:

  1. Vissa medel har en slipande egenskap. Om du använder den typen av fälgrengöring på lackerade fälgar kan det orsaka repor och skador även om du använder rätt borste.
  2. Däck och fälgar behöver olika typer av medel. De är tillverkade i olika material som har skilda egenskaper. Om du har fel produkt på fel material kan det leda till onödigt slitage eller skador.
  3. När det kommer till fälgar kan de ha olika ytbehandlingar, till exempel krom, pulverlackerad eller polerad. Väljer du ett medel eller en metod som inte passar ytbehandlingen kan det orsaka skador eller förstöra utseendet på dem.
  • Välj högkvalitativa produkter

Genom att välja bra produkter och sätta kvalitet framför ett lågt pris kan du säkerställa att du får ett medel som faktiskt kommer göra jobbet. En produkt av hög kvalitet innehåller ofta fler aktiva ingredienser för rengör mer effektivt. Det innebär att du inte behöver lägga lika mycket tid för att få ett bra resultat. Även om de kan ha en högre prislapp blir det ändå kostnadseffektivt eftersom riktigt bra produkter tenderar att vara drygare. Behöver du inte använda lika mycket medel vid varje tillfälle kommer det räcka längre.

Frågor och svar om fälgrengöring

Vad innebär fälgrengöring och varför är det viktigt?

Fälgrengöring innebär att rengöra bilens fälgar från smuts, vägsalt, bromsdamm och andra föroreningar som kan fastna på dem. Det är viktigt eftersom dessa föroreningar inte bara påverkar fälgarnas utseende, utan också kan leda till korrosion och skador på fälgmaterialet. Genom att regelbundet rengöra fälgarna bevarar du deras utseende och livslängd.

Vilka produkter rekommenderas för fälgrengöring?

Det finns många fälgrengöringsprodukter på marknaden som är speciellt utformade för att effektivt ta bort svår smuts och bromsdamm. Det är viktigt att välja en produkt som är lämplig för din typ av fälgar (t.ex. aluminium, krom, lackerade) för att undvika skador. Läs alltid etiketten och följ tillverkarens anvisningar. Vissa fälgrengörare har också en pH-neutral formel, vilket kan vara skonsammare mot fälgarna.

Hur kan jag skydda mina fälgar efter rengöring?

Efter rengöring av fälgarna kan du applicera ett fälgskydd eller en vax speciellt framtagen för fälgar. Dessa produkter bildar en skyddande barriär mot föroreningar och gör det svårare för smuts att fästa, vilket underlättar framtida rengöring. Dessutom kan de ge en fin glans till fälgarna. Återigen, följ alltid produktens anvisningar noga.