Rubbing

Bilens lack slits, bleknar och mattas ner med tiden, det spelar ingen roll vilket skydd du har eller hur noggrant du tvättar. UV-strålning, luftföroreningar och oxidation mattar med tiden ner lacken på ditt fordon. För att återställa din lack till sitt ursprungliga skick så behöver du polera med en rubbing.

 • Slut i lager
  Svart flaska som visar en före och efterbild på en röd motorhuv som polerats

  Ultimate Compound

  289.00 SEK

  Mer infoKöp

 • Svart plastflaska med vita och röda detaljer

  Scratch X 2.0

  259.00 SEK

  Mer infoKöp

Polera bilen

När du använder en rubbing, oavsett om du använder dig av en polermaskin eller om du polerar din lack för hand så kommer du ta bort det översta lagret på klarlacken. Men var inte orolig, det handlar endast om mikromillimetrar. Detta behövs för få bort repor och få tillbaka bilens ursprungliga glans. Rubbing är det mest krävande jobbet inom bilvård, det gäller att både ha tålamod och tid i detta steg. Men ju mer tid du lägger ner på rubbing steget desto bättre kommer slutresultatet bli.

Grövre repor kan vara lite svårare att få bort, en regel man brukar följa är att om en repa inte känns med nageln eller inte syns när bilen är blöt så går den att polera bort. Är reporna grövre än så kan det krävas en omlackering.

Meguiar’s har tagit fram en rubbing – Ultimate Compound – som är simpel att arbeta med. Oavsett om du använder polermaskin eller polerar för hand så kommer den ta bort repor, oxidationer och andra defekter i lacken och återställa den till en spegelblank finish.

Vanliga frågor om rubbing

Vad är rubbing och när bör man använda det?

Rubbing är en process där man använder ett slipande medel för att avlägsna ytliga defekter från en bils lack, såsom ytliga repor, oxidation och andra mindre skador. Medlet verkar genom att bryta ner och "slipa bort" den skadade delen av lacken, vilket ger en jämnare och renare yta. Rubbing bör användas när man vill återställa en lack som har förlorat sin glans eller när det finns mindre repor och skador som inte kan avlägsnas med vanlig polering.

Vad är skillnaden mellan rubbing och polering?

Både rubbing och polering syftar till att förbättra bilens lack, men de används för olika ändamål och har olika grad av slipmedel. Rubbing är mer slipande och används för att ta bort djupare repor, oxidation och andra hårdare defekter. Efter en rubbingprocess bör bilen oftast poleras för att återställa glansen och se till att ytan blir så jämn och glänsande som möjligt. Polering är en mildare process jämfört med rubbing och syftar till att ge lacken en fin glans och ta bort ytliga repor.