Avfettning av bilen

En del smuts går inte att lösa upp med endast bilschampo och vatten. De allra envisaste fläckarna behöver fås bort med starkare medel, så kallad avfettning.

Avfettning är ett rengöringsmedel speciellt framtaget för att ta bort till exempel fett, oljor och andra svåra, envisa fläckar. Medlet används för att ta bort smuts och fläckar på bilen utan att du ska behöva lägga ner onödig mycket tid på skrubbande/torkande. Det finns olika typer av avfettningar för diverse ändamål. De vanligaste är:

 • Alkalisk avfettning
 • Kallavfettning (petroleumavfettning)
 • Mikroavfettning
 • Naturavfettning

Nedan kommer vi att gå igenom dem, förklara vilket avfettningsmedel som är bäst för vilken smuts samt ge våra tips för en effektiv avfettning.

Alkalisk avfettning

Alkalisk avfettning är effektivt när du ska tvätta bort organisk smuts, till exempel, lera fågelbajs, mögel eller damm. Den här typen av avfettning är basisk med ett pH-värde över 7. Den är ofta vattenlöslig och kan appliceras på en fuktig yta, så du behöver inte torka bilen innan. Behöver du göra en avfettning av färgarna på bilen är detta ett bra alternativ.

Denna typ av avfettningsmedel är effektivast under sommarmånaderna eftersom medlet löser upp organisk smuts väldigt bra, vilket är vanligast under sommaren.

Kallavfettning

Kallavfettning, eller petroleumavfettning, är en typ av lacknafta som är effektiv mot fet smuts. Det är en stark avfettning och är ett viktigt steg när du ska tvätta bilen och vill få bort envisa fläckar som inte ens ett bra bilshampo kan hantera. Var dock försiktig när du använder medlet runt områden med lim och packningar. Kallavfettning av bil rekommenderas att göras på en torr yta för bästa effekt.

Kallavfettning för bil används främst under vintermånaderna. Denna typ fungerar bra på petroleumbaserad smuts såsom asfaltsfläckar, olja och vägsalt som bilen utsätts för under vintern.

Då denna variant klarar smuts som alkalisk avfettning inte rår på blir den essentiell att ha hemma om du vill vårda din bil på bästa sätt.

Mikroavfettning

Den tredje typen är mikroavfettning. Det är en blandning av alkalisk avfettning och kallavfettning, och används för att få effekten från dem båda i ett medel. Vill du ha optimal effekt bör du dock använda dessa två separat då en blandning sällan ger lika bra resultat som varje medel för sig. Mikroavfettning är, trots att det är en blandning, mycket användbart om man ska avfetta större fordon, såsom lastbilar och skogsmaskiner.

Något som är bra att ha i åtanke vid användning av mikroavfettningsmedel är att det kan bli problem om bilen står på en spolplatta som har en oljeavskiljare. Bandningen av de två medlen gör att den del som är kallavfettning inte fångas upp utan åker ner i avloppet.

Du kan använda denna typ av avfettning under alla årstider och det löser upp damm, vägsalter och fett på ett effektivt sätt. Medlet kan användas på både en torr och blöt bil, men fungerar bättre på en torr yta.

Naturavfettning

Den fjärde och sista är naturavfettning. Medlet är, precis som namnet avslöjar, framtaget för att vara snällare mot miljön. En vanlig fördom är att det innebär att den här typen av avfettning inte är lika bra som de andra. Detta stämmer inte och medlet fungerar bra mot många olika typer av smuts och ska inte underskattas.

Då alla avfettningsmedel har olika egenskaper är det viktigt att du väljer det som passar bäst mot fläckarna som du vill få bort. Läs på och välj det som har matchande egenskaper, det kommer ge bästa resultatet!

5 tips för effektiv avfettning av bilen:

 1. Kör till en gör-det-själv-biltvätt med spolplatta
  Avfetta inte din bil hemma på garageuppfarten! Medlet och det smutsiga vattnet ska inte rinna ner i brunnen på gatan eller komma ut i naturen.
 2. Välj rätt avfettningsmedel för ändamålet
  Beroende på vilken typ av smuts du vill få bort från din bil så finns det avfettningsmedel som passar mer eller mindre bra. Generellt sett fungerar alkalisk avfettning bäst under sommaren, kallavfettning/petroleumavfettning på vintern och mikroavfettning samt naturavfettning året om.
 3. Investera i en högtryckstvätt
  Vi anser att du aldrig ska avfetta, tvätta eller vaxa bilen på en automat-biltvätt. Det kan orsaka repor och du kan inte välja rätt typ av medel för din bils specifika behov. Investera i stället i en högtryckstvätt, den hjälper dig spola av bilen noggrant och underlättar rengöringsprocessen.
 4. Torka av bilen ordentligt efter avspolning
  Om du inte torkar av bilen ordentligt kan det bli på kalkfläckar eller flammor på ytan. Vi rekommenderar att du använder någon av våra torkhanddukar: Supreme Drying Towel XL, Water Magnet eller Duo Twist Drying Towel.Säkerställ också att det inte finns smuts kvar på ytan innan du torkar. Råkar du dra handduken över smutsen kan det orsaka repor i lacken.
 5. Se till att vaxa bilen med jämna mellanrum
  Genom att vaxa bilen regelbundet ger du ytan ett bättre skydd mot smuts. Den glider av lättare och underhållstvättarna kommer bli mindre slitsamma! Välj ett bra bilvax som passar dig och din bil.

Svar på vanliga frågor om avfettning

Vad är alkalisk avfettning?

Alkalisk avfettning är en typ av avfettningsmedel som funkar bra mot organisk smuts, såsom pollen, fågelbajs och lera. Den används ofta under sommaren då bilen utsätts för den typen av smuts som mest.

Vilken avfettning är bäst?

Vilket avfettningsmedel som är bäst beror på vilken typ av smuts du vill få bort. Alkalisk avfettning är effektiv mot organisk smuts, kallavfettning fungerar bra under vintern då den tar bort till exempel vägsalt och oljor. Mikroavfettning är effektiv om du vill ha en blandning av båda de andra två och naturavfettning är också bra samt framtagen med naturen i åtanke.

Hur länge ska avfettning verka?

Generellt sett brukar man säga att avfettningsmedel ska verka 4–5 minuter, men läs alltid instruktionerna för din specifika produkt. Det är viktigt att du tänker på att avfettningsmedel aldrig får torka på bilens yta. Avfetta därför aldrig bilen i direkt solljus eller under sommardagarnas varmaste timmar.

Hur använder man avfettning?

När du ska avfetta bilen applicerar du avfettningsmedlet på ytan du vill rengöra, låter medlet verka efter anvisningarna på förpackningen och spolar sedan av hela bilen ordentligt. Sedan kan du börja schamponeringen.

Tillbaka till Guider