Bilrengöring

I det här avsnittet kommer vi att beskriva hur du tar hand om din bil både på ut- och insidan med hjälp av produkter ur Meguiar’s breda sortiment. Att regelbundet tvätta och rengöra bilens alla ytor och utrymmen kommer att hålla bilen i gott skick samt skydda mot rostangrepp och nedslitning.

Rengöring och tvätt

När du tvättar bilen avlägsnar du smuts, salt, tjära och andra skadliga ämnen från lacken. Det bidrar till att bibehålla glansen i lacken och motverkar repor som kan uppstå när smuts och orenheter tillåts ligga kvar på lacken. Om du väljer att tvätta bilen på egen hand rekommenderar vi att du uppsöker en tvätthall där all nödvändig utrustning finns att tillgå för att tvätten ska bli så enkel och smidig som möjligt och även för att säkerställa att alla kemikalier omhändertas på rätt sätt. Genom att tvätta bilen själv har du även full kontroll över vilka medel och kemikalier som används både på och i bilen.

För att rengöra bilen ordentligt utvändigt kan både alkalisk och kallavfettning behöva användas i kombination för att lösa olika typer av orenheter. Även flygrostlösare kan behövas för att få bort pålagringar efter bromsdamm, både på lack, fälgar och i hjulhus. En skummande förtvätt lyfter skonsamt smutsen från lacken och ger bra förutsättningar för vidare tvätt. I en tvätthall med högtryckstvätt kan du enkelt koppla på vår Foam Lance för att enkelt skumma ut vårt effektiva Snow Foam som ger ett tjockt skum och som ligger kvar länge på lacken och därför lyfter smuts och orenheter väldigt väl. Fastbrända flugor och annan biologisk smuts löses enklast med vår Foaming Bug Remover som enkelt appliceras direkt ur en aerosolburk.

När du sedan ska gå över till att tvätta bilen blank och ren med något av våra effektiva bilschampon väljer du med fördel att använda dessa tillsammans med vår generösa tvätthink och Grit Guard samt en högkvalitativ tvätthandske. För bästa effekt av Meguiar’s bilschampon – överdosera inte! Våra produkter är otroligt dryga, så följ alltid anvisningarna på förpackningen. Det gör hela processen mer lättarbetad och i längden mer ekonomisk. Om du inte har en Grit Guard i din tvätthink rekommenderar vi i stället ”tvåhinks-metoden”. Ena hinken fyller du med varmt/ljummet vatten och det bilschampo du föredrar och den andra hinken fyller du med enbart rent vatten. Skölj din tvätthandske mellan varje tvättad panel i hinken med enbart vatten för att säkerställa att ingen gammal smuts följer med schampovattnet upp på bilen igen. En Grit Guard i hinken förhindrar att smutsen som faller till botten kan virvla upp igen. Detta i sin tur motverkar tvättrepor i lacken. En bil är ofta smutsigast närmast backen. Börja därför alltid uppifrån taket och arbeta dig nedåt när du tvättar. Fälgar, däck och hjulhus kommer allra sist i tvättprocessen. Det är inga problem att tvätta däck och fälgar med våra mikrofibertvätthandskar, däremot kan det ibland vara svårt att komma åt mellan och bakom ekrarna på fälgarna. Vi rekommenderar då någon av våra fälgborstar som gör det enklare. Dessa finns i olika storlekar och är tillverkade helt utan metall för att undvika repor och skador. Låt aldrig bilschampot torka på lacken, utan skölj gärna flera gånger under tiden du tvättar. Om du står utomhus, undvik solsken och om det går att undvika, tvätta inte bilen om lacken eller motorn fortfarande är varm. Det kan resultera i fula fläckar som kan vara svåra att få bort.

När bilen är rentvättad och avspolad är det dags att torka bilen torr med hjälp av en mikrofiberduk av hög kvalitet. För att undvika kalk- och vattenfläckar kan man med fördel använda sig av högtrycksluft i dörrgångar, vid sidospeglar och andra trånga utrymmen för att få ut allt vatten och kunna torka bort det. På så vis slipper man rinningar av vatten när man kör med bilen efteråt. Med Meguiar’s stora mjuka mikrofiberdukar torkar du bilen torr på nolltid. Med vår största och mest effektiva torkduk Duo Twist Drying Towel fångar du enkelt och snabbt upp allt överflödigt vatten som ligger kvar på bilen efter tvätt. För att underlätta torkningen ytterligare rekommenderar vi ett bilschampo som förbättrar och maximerar vattenavrinningen på lacken, till exempel Hybrid Ceramic Wash & Wax, alternativt att ge lacken en efterbehandling med Hybrid Ceramic Wax, ett spraywax som appliceras efter tvätt och sköljs av.

Däck & fälg rengöring

Glöm inte bort att ta hand om dina däck och fälgar när du rengör och tvättar din bil. Många tror kanske att däckglans bara tillför estetiska värden till slutresultatet men effekten av att regelbundet använda en vårdande och skyddande däckglans skyddar även däcken mot missfärgningar. Våra däckglanser finns i flera olika utföranden, från traditionell gel till högteknologiskt utvecklade aerosolsprayer. Oavsett vilken variant du väljer är de enkla att applicera, antingen genom att spraya direkt på däcken eller med hjälp av vår smidiga Tyre Dressing Applicator Pad.

När tvätten av bilens exteriör är färdig kan du enkelt tvätta tvätthandske och mikrofiberdukar i tvättmaskin för att kunna återanvända samma handske och duk vid nästa biltvätt. Använd inte sköljmedel. Att använda tvätthandske i stället för engångssvampar är både mer ekonomiskt i och med att handsken kan användas om och om igen, den minimerar risken för tvättrepor och är enkel och säker att hålla i eller ha på handen. En mikrofiberhandske kapslar in smutsen mellan fibrerna till skillnad från tvättsvampen som riskerar att lämna smuts mellan tvättsvamp och lack.

Bilrengöring invändigt

Det kan vara lätt att fokusera på utsidan av bilen – att få djup och glans i lacken och därmed glömma bort att ta hand om insidan av bilen. Det ska väl erkännas att det kan kännas aningen krångligt att dammsuga inne i kupéns små och otillgängliga områden men en ordentlig och gedigen interiörrengöring kommer otvivelaktigt höja komforten och körupplevelsen! Smuts, damm, grus och annat är lätt att få med in i bilen och om det åker barn eller husdjur i bilen smutsas interiören ned ännu snabbare. Glass-spill, fotavtryck i sätesryggarna och djurhår sätter sina spår i textilerna och helhetsintrycket av bilen blir betydligt sämre.

Vid en interiörrengöring, börja med att ta ut allt som är löst – barnstolar, mattor, transportburar och liknande. Därefter är det dags att dammsuga hela bilen – golv, säten, dörrsidor och baklucka. Har du mycket damm eller hårstrån i bilen fungerar Meguiar’s Hair & Fibre Removal Brush alldeles utmärkt för att borsta upp dessa ur textilierna och gör det enkelt dammsuga upp dom.

Dammsug även de lösa delar som skall tillbaka in i bilen och passa på att rengöra dessa delar så att de hinner torka innan de sätts in igen. Använd till exempel vår Heavy Duty Multi Purpose Cleaner för att få bort eventuella fläckar med hjälp av en mjuk borste och torka bort överflödigt medel med en mikrofiberduk. Har du mattor av plast eller vinyl kan du tvätta dessa med bilshampot du använt till bilen och sedan avsluta med någon av våra omtyckta interiörsprayer, till exempel Ultimate Interior Detailer som lämnar en sidenmatt finish utan att göra ytan hal eller glatt.

När kupén dammsugits kan det behövas ytterligare rengöring av säten, tak och instrumentpanel. Till detta finns en rad olika medel att använda, främst beroende av graden av nedsmutsning. Tuffa fläckar bearbetas enklast med Meguiar’s Heavy Duty Multi Purpose Cleaner och en av våra interiörborstar eller med Carpet & Interior Cleaner som råder bot även på fläckar av läppstift och olja utan risk för att missfärga ytan. Behöver ytorna bara få upp mer glans och beläggas med ett damm- och UV-skydd kan det räcka med en avtorkning med någon av våra vinylglanser. Oavsett om du föredrar matta ytor eller riktigt högblank svärta hittar du rätt medel hos oss. Kom ihåg att torka vinyldetaljer i dörrgångar, A-stolpe och ratt. Även pedalerna på förarsidan kan behandlas med våra sprayer och du behöver aldrig oroa dig för att ytorna blir hala eller halkiga.

Har du fläckar i mattor eller på säten som avger en oönskad doft? Vår odörspray, Carpet & Fabric Re-Fresher Odor Eliminator är en rengöringsspray som bryter ned lukter på molekylär nivå och får dem att försvinna för gott. Spraya direkt på fläcken och doften är väck. Behöver du doftsanera hela bilen finns enkla engångs-aerosoler som tar sig in i bilens fläktsystem där de eliminerar all dålig lukt som garanterat inte återkommer. Viktigt att tänka på med dessa produkter är att se till så att bilen rengjorts så noggrant som möjligt innan användning eftersom dessa Air Re-Freshers inte döljer oönskad doft utan bryter ned den på molekylär nivå.

Rengöring av bilglas

Rena glasrutor är en förutsättning för att ge god sikt och bidrar samtidigt till en högre trafiksäkerhet. Som en sista del i rengöringen av din bil används vår ammoniakfria glasputs Perfect Clarity Glass Cleaner tillsammans med den specialutvecklade fönsterpustduken Perfect Clarity Glass Towel för perfekt resultat varje gång. Mikrofiberduken är speciellt framtagen för att användas till fönsterputsning utan att lämna ränder eller att ludda. I Meguiar’s produktutbud för glasbehandling finns även en glasrubbing samt en glasförsegling som både bidrar till otroligt effektiv vattenavrinning på vindrutan vid dåligt väder men underlättar även skrapningen av frostiga rutorna vintertid. Perfect Clarity Glass Compound är en effektiv rubbing som avlägsnar vattenprickar, kalkavlagringar och envis smuts. Den lämnar en optimal yta för Perfect Clarity Glass Sealent som är en glasförsegling vilken skyddar glaset över tid.

Vi hoppas att du fått lite tips och idéer inför rengöringen av bilens in- och utsida och önskar lycka till!

Frågor och svar om bilrengöring

Hur ofta ska man tvätta bilen?

Hur ofta man behöver tvätta bilen beror både på hur långt man kör och vad det är för väder och säsong, en bra tumregel brukar vara att tvätta bilen minst en gång i månaden om man använder den dagligen. Under vintern kan de vara en bra idé att tvätta bilen lite oftare då vägsalt sliter mer på lacken. För att förebygga att vägsalt och smuts fastnar bör man tänka på att tvätta bilen mer frekvent under vinterhalvåret.

Varför ska man inte tvätta bilen på garageuppfarten?

Det finns ingen lag som säger att du inte får tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. Däremot är det skadligt för miljön då vattnet från biltvätten innehåller kemikalier, oljerester och tungmetaller. Dessa ämnen kommer sedan ner i våra gatubrunnar och därefter ut i våra sjöar och vattendrag. Därför rekommenderar vi att du uppsöker en tvätthall där all nödvändig utrustning finns att tillgå för att tvätten ska bli så enkel och smidig som möjligt.

Hur tvättar man bilen själv?

För att tvätta din bil själv, börja med att skölja av den med vatten för att avlägsna löst smuts och damm. Blanda sedan ett biltvättmedel enligt tillverkarens anvisningar och applicera det på bilens yta med en svamp eller tvätthandskar. Skölj av noggrant med vatten för att ta bort tvålen och använd en ren mikrofiberduk för att torka av bilen och undvika vattendroppar. Vid behov kan du applicera bilvax eller lackskydd för extra skydd och glans. Kom ihåg att regelbundet tvätta bilen för att bevara dess utseende och skydda lacken.