Polera billyktor

En av de viktigaste säkerhetsaspekterna vid bilkörning är sikten. Klara rutor och skarpa strålkastare bidrar till god sikt och är en särskilt viktig del i till säker körning, speciellt när mörkret faller på och väderleken blir sämre. Dimma, regn och snöslask försämrar sikten och då är det extra viktigt att bilens strålkastare är i gott skick!

Lyktpolering – Tänk på sikten

Strålkastarna på bilen utsätts för hårt slitage och med tiden mattas de av och blir repiga. Dagens moderna lyktglas består ofta av återvunnen plast, vilket kan göra dem extra känsliga mot starka tvätt- och avfettningsmedel. När lyktglasen blir dåliga märks det genom att sikten blir sämre och ljusbilden mattas av. Detta försämrar sikten avsevärt och följaktligen även säkerheten under körning. Lyckligtvis är det sällan hela lyktan behöver bytas vid dessa tillfällen, vilket är en kostsam historia. Ofta kan glans och klarhet återställas med hjälp av våra effektiva lyktpoleringsmedel, antingen för hand eller med maskin. Väljer du något av våra lyktpolerings-kit ingår både slippapper och polermedel för ett resultat i toppklass.

När du beslutat dig för att dina lyktor är i behov av en uppfräschning är det viktigt att starta med att tvätta och torka bilen noggrant. Är dina lyktor endast i behov av en enklare touch-up kan det räcka med att polera lyktglasen för hand med en mikrofiberpad eller duk. För kraftigare nedgångna lyktor krävs ofta en mer omfattande behandling där lyktor slipas, poleras och skyddas med ett avslutande lager coating för långvarigt skydd mot slitage och repor. För att undvika att skapa defekter på lack eller plastdetaljer i nära anslutning till strålkastarna rekommenderar vi att maskera området närmast lyktglasen innan du sätter i gång med behandlingen. Följ sedan noggrant den steg-för-steginstruktion som medföljer när du väljer ett av Meguiar’s lyktpolerings-kit.

Lyktpolering – så polerar du lyktorna

Starta med att använda ett grövre slippapper för att ta bort de djupaste defekterna och fortsätt slipa med finare och finare slippapper tills lyktan är jämn över ytan. Nu är det dags att använda den polerande produkten PlastX för att polera upp en klar och blank yta på lyktglaset. Detta görs med fördel med en polertrissa fäst på en poler- eller borrmaskin i en lagom avvägd hastighet. Avsluta med att torka bort överflödigt medel och polera sedan en sista vända för hand över lyktan. Rengör dina strålkastare med Meguiar’s Perfect Clarity Glass Cleaner för att se till att alla poler-rester försvinner. Nästa steg är att lägga ett långtidsverkande skydd på lyktglasen, antingen Headlight Coating som finns i vårt stora kit eller Headlight Protectant.

Restaurera strålkastare

Anledningarna till repiga, slitna och missfärgade lyktor kan vara många. Solens starka UV-strålar, starka tvätt- och avfettningsmedel, stenskott och ålder är bidragande till att strålkastarna blir sämre med tiden. Bleka och glanslösa lyktor försämrar naturligtvis hur effektivt strålkastarljuset kastas ut från lyktorna och därmed ljusbilden framför bilen. Vår skyddande Headlight Protectant lämnar en skyddande yta som fäster på plasten vilket håller lyktorna i fint skick under lång tid.

Är du osäker på i vilket skick dina strålkastare är i, om de är i behov av att behandlas och poleras eller inte kan du alltid vända dig till en professionell verkstad för rådgivning.

Lycka till med restaureringen av bilens lyktglas!