Så tvättar du din husvagn

En husbil eller husvagn är en stor investering som du kan ha stor glädje av i många år framöver. Det är därför viktigt att ta väl hand om den och se till att den har ett optimalt skydd för allt den kommer utsättas för.  

Precis som en bil så utsätts en husvagn/husbil för alla påfrestningar som vägar och klimat har att erbjuda. Regelbunden rengöring är därför A och O när det kommer till att bevara både utseende och funktion. Att tvätta husvagn eller husbil behöver inte vara jobbigt eller komplicerat, och nedan kommer vi gå igenom hur du gör! 

Rengöring av husvagn och husbil 

Att rengöra husvagnen eller husbilen är viktigt i många aspekter. Bland annat för att:  

  • Bevara utseendet. 

En husvagn eller husbil är inte gratis. Har du betalat mycket pengar för den vill du såklart förlänga livslängden och behålla utseendet. Regelbunden rengöring minskar risken för att smuts och föroreningar orsakar fläckar, korrosion eller andra skador på exteriören.  

  • Skydda mot väder och andra påfrestningar. 

Din husvagn eller husbil utsätts för många olika väderförhållanden, från regn eller snö på vinterhalvåret till mycket stark UV-stålning på sommaren. Detta kan påverka exteriören genom att till exempel solblekning, uttorkning av gummi eller förändringar i färg. Det kommer inte synas direkt utan förändringarna sker gradvis. Genom att ta hand om exteriören och skydda den från allt som vädret utsätter den för.  

  • Motverka värdeminskning. 

Skicket påverkar värdet i allra högsta grad. Om du någon gång kommer vilja sälja din husvagn eller husbil är det därför viktigt att du underhåller den väl. Då kommer den vara mer attraktiv för en potentiell köpare och inte minska lika mycket i värde.   

Att tänka på innan du börjar 

Innan du börjar tvätta är det viktigt att du ser till att ha rätt produkter och bilvårdstillbehör för att du ska få en smidig arbetsprocess och så bra resultat som möjligt. Köp produkter som är anpassade efter de specifika materialen som du ska rengöra och köp inga medel med starka kemikalier eller slipmedel som kan skada exteriören.   

Säkerställ också att du har tillräckligt med tid för att kunna göra en noggrann rengöring och hinna med alla steg. Skynda inte igenom processen, då riskerar du att missa ett viktigt steg för att ge din husbil eller husvagn ett ordentligt skydd. Läs på innan och gå igenom bruksanvisningen som du fick från tillverkaren när du köpte din husvagn eller husbil. Där kommer det stå om det finns något specifikt du behöver tänka på när det gäller just den modellen du har.  

I de flesta fall kan du använda samma medel som du använder till din bil. Använd högkvalitativa produkter som rengör effektivt.  

Förtvätta husvagnen 

Förtvätten är det första, och kanske det viktigaste steget. Här tar du bort all löst sittande smuts som kan orsaka repor vid handtvätten om det inte har avlägsnats innan. Använd ett bra förtvättsmedel, vi brukar alltid rekommendera skumtvätt. Det är en effektiv metod som kapslar in och lyfter smutsen från ytan. Taket på din husbil eller husvagn är ett ställe där det samlas mycket damm, smuts och fågelspillning. Börja därför uppifrån och jobba dig neråt.  

Handtvätta husbilen 

När all smuts och grus som sitter löst är borta är det dags att börja med handtvätten. Här kan du ta bort envisa eller ingrodda fläckar som inte gick bort vid förtvätten. I det här steget går det att använda något av våra vanliga bilschampon. Vi rekommenderar även att du använder vår Hybrid Wash Mitt för en enkel och smidig tvätt!  

Applicera, låt schampot verka efter instruktionerna och tvätta sedan av bilen noggrant för att få bort all produkt från ytan. För att komma åt på alla ställen kan du behöva använda dig av en förlängningsborste. Se till att moppen inte har smuts på sig som kan orsaka repor och är tillverkad i ett mjukt och skonsamt material.  

Avfetta husvagnen 

Viss smuts, såsom asfaltsfläckar och oljefläckar kan finnas kvar på husbilen även efter en noggrann handtvätt. Då kan du använda avfettningsmedel som hjälp. En sak som är viktig att veta om är att kallavfettning kan skada packningen och endast ska användas på den fläcken du vill få bort.  

Polera husbilen 

Ibland blir det repor som du vill få bort. Detta kan göras genom att polera bort dem. Det kan göras antingen för hand eller med en polermaskin. Använd en polertrissa som är anpassad efter det materialet som du ska polera. Gör cirkulära rörelser och försök att bara polera området där repan är. Många husvagnar och husbilar har fönster i akrylplast. Vill du polera husvagnsfönster och skydda dem kan du läsa vår guide om hur du tar hand om plast- och gummidetaljer på bästa sätt.  

Vaxa husvagnen 

Det finns specifika vax för husvagnar och husbilar, men du kan även ta ett vanligt bilvax. Att vaxa husbilen skyddar lacken och gör underhållstvättarna enklare. Vill du veta mer om vilket bilvax du ska välja kan du läsa mer om det här.  

Kontrollera att alla ytor är fria från smuts och applicera ett tunt lager vax. Låt verka enligt instruktionerna på förpackningen och torka sedan av.  

Städa husvagnen invändigt 

Att underhålla interiören är minst lika viktigt som exteriören. Glöm inte bort att dammsuga och torka av alla ytor. Textilrengöring, lädervård, och luktborttagning är viktiga delar i vårdandet av din husbil/husvagn och behåller utseendet, behåller värdet och leder till ökad komfort. Se till att använda rätt produkter och städa noggrant. Gör det regelbundet – då blir underhållet lättare! 

Kan jag tvätta min husvagn med bilschampo? 

Ja, det kan du göra! Det finns schampon specifikt för husvagnar, men du får lika bra resultat om du använder ett vanligt bilschampo. Välj alltid bra produkter som gör jobbet både enkelt och effektivt! 

Kan jag tvätta min husbil i en automattvätt? 

Det kan du, men precis som med personbilar rekommenderar vi aldrig att använda en automattvätt. Visst, allt går snabbt och enkelt och du behöver inte lägga ner tid och energi, men de allra flesta tvättrepor uppkommer vid tvätt i en automat.  

Måste jag tvätta husvagnen? 

Ja, det behöver du göra! För att bevara husvagnens utseende, bibehålla värdet och skydda mot yttre påfrestningar är det ett måste. Genom att vårda och underhålla din husvagn kan du säkerställa att allt fungerar optimalt.  

Är det svårt att vaxa husbilen? 

Nej det är inte svårt. Det tar tid då husbilar är större än personbilar, men använder du rätt metod, produkter och bilvårdstillbehör är det en enkel process som ger ett långvarigt resultat! 

Tillbaka till Guider