Förbered bilen inför en försäljning

Att sälja bilen kan vara påfrestande och stressigt för många, men med rätt förberedelser kan du visa den från sin bästa sida och ha roligt på vägen. Att förbereda din bil inför försäljning är mer än att bara ta bort dina personliga tillhörigheter och tvätta bort det värsta dammet från karossen. Genom att ta bort smårepor, behandla plast- och gummidetaljer och se till att allt fungerar som det ska, kan du visa potentiella köpare att bilen i sitt bästa skick.

I den här guiden kommer vi att ge dig våra tips på hur du kan förbereda din bil inför försäljning och göra den mer attraktiv för potentiella köpare.

Rengör bilens exteriör

Att rengöra bilens exteriör inför en försäljning är ett viktigt steg för att maximera värdet på den. En ren och välskött bil ger ett positivt intryck och kan spela stor roll för en potentiell köpare.

Steg 1: Tvätta bilen noggrant

Börja med att tvätta bilen ordentligt. Förtvätta med skumtvätt och se till att få bort all smuts, insekter och fågelspillning för att undvika skador på lacken när du sedan applicerar bilschampo. Låt medlen verka och skölj av bilen noggrant igen. När detta är gjort blir det enklare att se var du behöver lägga lite extra jobb. Klicka här för att läsa vår guide om hur du handtvättar bilen.

Steg 2: Tar bort envis smuts

Om det finns envis smuts eller fläckar som inte går bort vid tvätten behöver du avfetta bilen för att få bilen ren. Avfettningen hjälper dig att få bort fläckar från till exempel vägsalter, asfalt och oljor.

Steg 3: Applicera lackskydd och fyll i eventuella repor

När bilen är ren och torr kan du polera bort eventuella repor på bilen och applicera ett lackskydd för att få en fin och hållbar glans. Välj ett bra bilvax och följ instruktionerna på förpackningen. Applicera produkten i mindre sektioner och applicera med en mikrofiberduk eller applikator.

Steg 4: Rengör fönster och speglar

Använd ett fönsterputsmedel och en bra duk som fungerar på speglar och fönster utan att lämna rester av ludd eller märken efter sig.

Steg 5: Rengör fälgar och däck

Använd rengöringsmedel specifikt för fälgar och däck. Eftersom däcken har en begränsad livslängd är det något som många kollar på när man ska köpa en begagnad bil. Genom att rengöra allt ordentligt kommer helhetsintrycket att bli positivt.

Steg 6: Behandla plast- och gummidetaljer

Genom att ta hand om plast- och gummidetaljerna på bilen kan du relativt enkelt få dessa att se som nya ut. Följ länken för att komma till vår guide och ta reda på mer om hur du går till väga!

Steg 7: Se över motorrummet

Att rengöra motorrummet är en viktig faktor när det kommer till att förbereda bilen inför försäljning. Det gör det lättare för köparen att få en tydlig bild av motors skick och ger ett seriöst intryck.

Steg 8: Kontrollera de sista detaljerna

Kontrollera små detaljer som torkarblad och dörrhandtag för att se till att de är rena och i bra skick. Byt ut torkarbladen vid behov och rengör handtagen med en mikrofiberduk.

Exteriören är det som en potentiell köpare ser först, och det som ger det där första, viktiga intrycket. Genom att gå igenom alla dessa steg säkerställer du att bilen är skinande ren och ser väl omhändertagen ut.

Rengör bilens interiör

Att rengöra bilens interiör inför en försäljning är lika viktigt som att rengöra bilens exteriör. En ren och välskött insida ger ett professionellt intryck vid provkörningen och kan hjälpa dig att få ett högre pris.

Steg 1: Töm och städa utrymmen

Innan du börjar rengöra interiören, ta bort allt som inte ska vara där. Avlägsna alla personliga tillhörigheter, skräp och annat som inte hör till inredningen. Ta sedan ut golv- och bagagerumsmattor, dammsug dem noggrant och tvätta vid behov. Dammsug även ytorna under mattorna samt i springorna vid sätena – där samlas det lätt smuts. Glöm inte handskfacket och insidan av dörrarna. Torka med en fuktig trasa för att få bort dammrester och smuts som samlats. När alla ytor är genomgångna med dammsugaren eller en trasa är det lättare för dig att se var du behöver städa extra noga för att få bilen så fläckfri som möjligt.

Steg 2: Gör en rejäl klädseltvätt

Oavsett om du har textilinteriör eller läderinteriör är det viktigt att rengöra materialet på ett skonsamt och effektivt sätt. Det kan vara svårare att rengöra textil än läder, men med rätt produkt för dina behov kommer klädseltvätten gå smidigt.

Steg 3: Rengör instrumentpanel och ratt

Torka av ytorna ordentligt och se till att det inte finns fläckar eller dammrester. Genom att fräscha upp plastdetaljerna i bilen kan du skapa en nybilskänsla utan allt för mycket jobb. Använd en vinylglans på solblekta delar och få tillbaka både glans och färg.

Steg 4: Rengör taket och solskydden

Här kan det finnas fläckar som du inte har sett innan. Använd bra produkter för bilinteriör och se till att välja rätt medel för det specifika materialet som finns i din bil. Följ instruktionerna på förpackningen och var så noggrann det bara går.

Steg 5: Rengör fönster och speglar

Använd samma medel som du hade när du rengjorde samma delar på utsidan. Tänk på att fönster och speglar på insidan kan ha fläckar från till exempel fingeravtryck som kan vara svåra att se när det är mörkare, så titta extra noga!

Steg 6: Använd luktborttagare för bilar

Efter att ha slutfört alla föregående steg är det dags att ge bilen den där sista touchen. Applicera luktborttagare för att få bilen att lukta fräscht och få en riktig nybilskänsla. Vi på Meguiar´s har både luktborttagare som fästs i ventilationsgallret, spray som appliceras i bilen och sprids när du sätter på ventilationssystemet samt spray som appliceras direkt på stället där lukten kommer ifrån, till exempel mattor eller säten.

När alla steg är slutförda är din bil redo för försäljning. Du kommer ha återskapat nybilskänslan och en potentiell köpare kommer få ett bra helhetsintryck. Vid första anblick kan det kännas som ett stort jobb, men med rätt produkter och metoder blir det roligt och går enkelt!

Tillbaka till Guider