Glasförsegling

Glasförsegling är ett väldigt bra sätt att förbättra både säkerheten och komforten för dig som förare. Det finns många olika typer av glasförseglingar till bilar och hur stor effekt de får och hur länge det håller varierar från produkt till produkt. Att skydda vindrutan är viktigt både för säkerheten och underhållet av bilen. Genom att glasförsegla din bil så förbättrar du skyddet och gör att vindrutan står emot hårt regn, smuts, skräp och vind bättre så att din sikt förblir god. Har du ett klart glas på vindrutan störs du mindre av yttre faktorer och har bra syn över din omgivning vilket minskar risken för olyckor.

Det finns olika typer av glasförseglingar och glasbehandlingar. I den här guiden kommer vi snabbt gå igenom dem, fördelarna med glasförsegling och berätta hur du själv glasförseglar din bil!

Innehåll i kartong G8504

Olika typer av förseglings- och glasbehandlingsmedel. Det finns många olika produkter för glasförsegling eller glasbehandling för bil. Det finns tre huvudtyper:

 • De som appliceras med svamp eller duk.

Detta är en variant som är koncentrerad och något krångligare att applicera på bilen. Resultatet håller länge så att du inte ska behöva göra det lika ofta.

 • De som har en inbyggd applikator.

Denna typ av glasförsegling har en applikator inbyggd på flaskan och är lättare att applicera än den drygare varianten. Resultatet håller länge, men inte lika länge som den ovanstående. 

 • Glasbehandlingar för bil på sprayflaska.

De produkter som kommer på en sprayflaska är lättast att applicera men håller inte lika länge. På grund av det så är det inte en riktig glasförsegling utan ses som en glasbehandling för din vindruta.

Fördelarna med glasförsegling

 • Rutan är renare och håller längre.
 • Förbättrar sikten betydligt och gör det säkrare att köra.
 • Ökar säkerheten när du kör i regn då vattnet glider av när du kör snabbare än ca 50 km/h.
 • Gör att du inte behöver använda rengöringsmedel såsom spolarvätska lika ofta. Det är bra både ur en miljösynpunkt och för plånboken.

Glasförsegling av bil

Vill du glasförsegla din bil är det inte särskilt svårt, men kan vara lite pilligt beroende på vilken typ av medel du väljer. Det är väldigt viktigt att underhålla vindrutan. Den är en integrerad del av din bil och behöver tas om hand för att fylla sin funktion på bästa möjliga sätt.

Nu kommer vi förklara hur du glasförseglar din bil steg-för-steg.

Vad du behöver:

 • Glaspoleringsmedel

Vi rekommenderar vår produkt Perfect Clarity Glass Polishing Compound som tar bort smuts som inte vanliga rengöringsmedel rår på. Den går både att använda vid handpolering och med maskin. Klicka här för att komma till den!

Du ska välja en duk som är specifikt för glas så den inte lämnar något ludd efter sig. Vår favorit är Perfect Clarity Glass Towel.

 • Glasrengöring

Perfect Clarity Glass Cleaner är perfekt att använda för det här ändamålet.

 • Glasförseglings- eller glasbehandlingsprodukt

Välj den produkten som passar dig. Vill du slippa göra jobbet ofta och har tid över bör du välja den drygare, mer koncentrerade varianten. Är du okej med att göra det oftare och endast glasbehandla din vindruta kan du välja den på sprayflaska.

Att tänka på vid glasförsegling eller glasbehandling av bil

 • Att rengöra rutan innan är A och O för ett lyckat resultat!
 • Har du kunskaperna och är villig att lägga lite mer tid är det allra bästa att polera glaset och sedan applicera rengöring, då får du en jämnare yta. Det kommer göra att glasförseglingen fäster bättre.
 • Använd ett poleringsmedel som är effektivt mot fetter och tar bort rester av andra medel du har använt tidigare.
 • Följ alltid anvisningarna på din specifika produkt. Tillvägagångssättet ser olika ut beroende på vad du använder och kan därför skilja sig åt.
 • Applicera inte i direkt solljus.

Så gör du

 1. Se över glaset noggrant och leta efter eventuella småsprickor eller stenskott.

Hittar du det bör du åtgärda det innan du glasförseglar vindrutan.

 1. Applicera glaspoleringen efter anvisningarna.

Välj ett medel som tar bort ackumulerad smuts och sätter halheten på glaset i sitt ursprungliga skick. Ta en ruta i taget. 

 1. Torka av ytorna med en ren mikrofiberduk.

Använder du Perfect Clarity Glass Polishing Compound har produkten ingen verkningstid och du behöver inte vänta. 

 1. Applicera Perfect Clarity Glass Cleaner på alla ytorna och torka av med en ren mikrofiberduk.
 1. Se till att rutorna är helt torra och inte har något ludd eller produktrester. 
 1. Applicera glasförseglingen eller glasbehandlingen efter anvisningarna på förpackningen. 
 1. Klart! 

Nu har du gjort vad du kan för att stärka rutorna och öka trafiksäkerheten. Vilken typ av glasförsegling du ska använda är upp till dig och det är svårt att säga vilken som är bäst. Det är helt enkelt upp till dig och dina förutsättningar.

Tillbaka till Guider