Så tar du hand om din nya bil

Har du precis köpt en ny bil? Grattis! Att ha en sprillans ny bil är en fantastisk känsla, allt doftar gott och utseendet är helt fläckfritt. För att behålla nybilskänslan länge är det viktigt att du tar hand om bilen på rätt sätt. Bilen slits med tiden och användning, men du kan själv påverka att den slits i onödan och skydda både interiör och exteriör.

Det första du behöver tänka på innan du tar ut bilen på vägarna är att skydda delar som påverkas av väder, vind och andra påfrestningar som användningen utsätter den för.

Om du vill tvätta din nya bil

Om bilen är helt ny bör du inte tvätta den under de första tre dagarna. Om du måste, använd då bara vatten i vattenslang eller hink och mikrofiberduk. Undvik bilschampo och högtryckstvätten! Anledningen till detta är att lacken på nya bilar behöver tid att härda för att nå sin fulla effekt.

Lackbehandling för ny bil

Att skydda lacken på en ny bil är extremt viktigt. Det gör att den kan motstå repor och solens strålar som leder till blekning. Lackförsegling av en ny bil är därför en mycket bra idé, och när bilen är ny är det kanske mest värt att göra. Är lacken helt ny kommer det ge bästa möjliga effekt och skydda bilen längre. Vår Hybrid Paint Coating är en produkt som binder sig med lacken vilket ger maximal hållbarhet och ett professionellt resultat.

Om bilen är äldre behöver du polera och förbereda den, men dessa steg slipper du om bilen är ny. Då räcker det med en försiktig rengöring med skonsamma medel!

Annat att tänka på

Att skydda plast- och gummidetaljer är väldigt viktigt. Dessa delar är väldigt utsatta för UV-stålar från solen, föroreningar och kemikalier som kan torka ut eller missfärga. Vill du behålla utseendet på din nya bil är det en klok idé att genomföra en behandling av delarna med en gång.

Klädseln och övrig interiör är också något som utsätts för mycket slitage, men det är kanske lättare att glömma än exteriören. Se till att behandla plast- och gummidetaljer i interiören, såsom instrumentbrädan och annat. Ta också ordentlig hand om klädseln så att den står emot spilld dricka och smuts som du drar med dig in. Då kommer du ha en nybilskänsla även när sitter och kör. Här kan du hitta våra produkter för bilens interiör.

Vi rekommenderar aldrig att polera eller vaxa en ny bil då det kan skada lacken. Den behöver tid att härda, och generellt sett brukar man säga att du ska vänta mellan 6–8 veckor innan du vaxar. När du gör det, se till att välja rätt bilvax!

Övriga tips för dig som har köpt en ny bil

  1. Läs manualen.

För att veta vad din nya bil behöver och vad du hittar allt bör du lösa manualen ordentligt innan du ger dig ut på vägarna. Där hittar du all information om hur du använder bilen på rätt sätt. Den visar också alla viktiga delar om skötsel om till exempel luftfilter, motorolja och spolarvätska. Information om garantiperiod och kontaktuppgifter till vägassistans finns också där! Detta kommer leda till att du vet hur du ska underhålla bilen på bästa möjliga sätt för att kunna ha glädje av den under många år framöver.

  1. Lär känna dimensionerna.

Din nya bil kommer förmodligen ha annorlunda dimensioner än din gamla. Genom att köra bilen regelbundet lär du dig hur stor den är och kan få en uppfattning om hur mycket plats du behöver för fickparkering eller hur stor svängradie den har. Du kan också få en uppfattning om markfrigången för bilen. Det kommer göra så att du inte riskerar att skrapa undersidan. Gör du detta kommer du undvika onödiga repor som kan komma av att du underskattar bilens storlek.

  1. Följ rekommendationerna för service.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommenderade serviceintervaller, särskilt i en ny bil. Även en rutinservice är viktig eftersom den kan avslöja eventuella problem som kan bli stora problem senare. Även om du känner att bilen är i bra skick rekommenderas det alltid att göra en ordentlig service. Servicen inkluderar olika kontroller och filterbyte som kommer att hålla din bil i bra skick.

Tar du väl hand om bilen och gör regelbundna kontroller och förbereder bilen inför varje årstid kan du förebygga onödigt slitage och problem genom att till exempel byta ut torkarbladen och fylla på olja och spolarvätska när det behövs.

Svar på vanliga frågor

Kan jag tvätta min nya bil direkt?

Kommer din bil direkt från fabriken rekommenderar vi att du väntar minst tre dagar innan du tvättar den. Det beror på att lacken behöver tid att härda. Måste du tvätta för att få bort en envis fläck ska du bara använda vatten och sedan torka av med en mjuk mikrofiberduk.

Kan jag lackförsegla en ny bil?

Ja! Om du väljer att lackförsegla bilen när den är helt ny har du de bästa förutsättningarna för ett bra resultat. Utan repor och andra skador fäster och skyddar lackförseglingen optimalt. Du slipper polera bort gamla repor innan du gör det vilket sparar tid!

Kan jag vaxa en ny bil?

Nej, vi rekommenderar att vänta eftersom lacken behöver få tid att härda. Generellt bör du vänta i 6–8 veckor innan du vaxar för att inte skada lacken och få bästa möjliga resultat. Tänk också på att välja ett bra vax av hög kvalité när det väl är dags.

Tillbaka till Guider