Så tar du hand om bilens delar i plast och gummi

Att ta väl hand om bilen är viktigt för både utseendet och för att den ska fungera optimalt under många år framöver. Plast- och gummidetaljer är vanliga på dagens bilar, men dessa är känsliga för till exempel solljus och rengöringsmedel. Om du inte vårdar dem på rätt sätt kan de bli gråa, missfärgade eller till och med spricka. Det gör det viktigt att ta hand om delarna korrekt för att hålla dem i bästa möjliga skick. I den här guiden kommer vi att ge dig våra bästa tips för att vårda din bils plast- och gummidelar på bästa sätt!

Plastbehandling för bilar

En av de vanligaste och mest synliga slitageproblemen på bilar är att plastdetaljer bleknar och förlorar sin glans. Men det finns en enkel lösning! Använder du rätt plastbehandlingsmedel kan du förhindra att plastdetaljerna bleknar och återställa dem till sin ursprungliga färg och glans. Det är en enkel åtgärd som kan ge din bil ett betydligt fräschare utseende och förlänga livslängden på delarna.

För att få ett så bra resultat som möjligt är det dock viktigt att du använder effektiva produkter som verkligen gör skillnad. Billigare alternativ är oftast inte tillräckligt bra, vilket gör att arbetet som du behöver lägga ner på att rengöra missfärgad plast och få den glansig igen behöver göras mycket oftare. Använder du rätt produkter går det som en dans och håller längre.

Plastdetaljer som utsätts för mycket slitage, såsom till exempel stötfångare och lister behöver tas hand om extra mycket. Delarna utsätts för föroreningar, UV-strålar och vägdamm varje gång du använder bilen. Det leder till uttorkning och blekning av plastdetaljerna.

Behandla gummidetaljer

Gummidetaljer är vanliga på bilar. Till exempel däck, tätningar, vindrutetorkare och dörrlister. För att delarna ska hålla länge och se bra ut är det viktigt att du ser till att underhålla dem regelbundet. Gummi torkar ut med tiden, men processen går snabbare om de utsätts för till exempel UV-strålning eller kemikalier. Rengörs de inte regelbundet kommer de att bli spröda och sedan spricka. För att undvika det behöver du tvätta och rengöra gummidetaljerna och använda dig av rätt produkter.

Tar du väl hand om gummidetaljerna på din bil kan du förlänga deras livslängd och se till att de ser bra ut under hela bilens livstid.

Du kan generellt sett behandla plast och gummi på två olika sätt:

  1. Plastbehandling

Återställer detaljernas färg. Vill du behandla solblekt plast så den får sin ursprungliga färg och får tillbaka glansen är detta något för dig! Beroende på vilket medel du använder håller det från ett par veckor upp till flera månader.

  1. Plastförsegling.

Plastförsegling ger en tunn film över detaljerna. Resultatet blir att detaljerna ser helt nya ut med ett helt naturligt utseende. Den här typen av behandling kan hålla i flera år.

Genom att behandla plast- och gummidetaljerna så ger du dem ett skydd så att de kan stå emot blekning och uttorkning. Det skyddar mot UV-strålning och ämnen som kan skada eller torka ut.

Produkter vi rekommenderar för plast och gummidetaljer på din bil

Mycket bra medel för polering av plast med en rengörande effekt. Enkelt att applicera och tar bort fläckar och beläggningar.

Perfekt om du vill få tillbaka färgen på blekt plast. Har UV-skydd och ger glans till både interiör- och exteriörplast. Passar utmärkt till plastlister och resultatet håller länge.

Både rengör, skyddar och ger glans. De behandlade ytorna blir vattenavvisande och smutsavstötande. Fungerar på alla typer av material, inklusive plast och glas.

Vill du göra rent bilens interiör på ett enkelt sätt är detta något för dig. Våra wipes rengör och skyddar ytor i plast, vinyl, gummi och metall. Fungerar även på klädsel och audiovisuell utrustning. De har en fräsch doft och är fettfria.

Önskar du en matt finish? Då är detta ett alternativ för dig. Sprayen rengör och skyddar interiör i plast, gummi, vinyl och kan även användas på klädsel.

Ett allroundmedel som rengör väldigt bra. Produkten är effektiv för all typ av rengöring och fungerar mycket bra för att återställa bilens däck. Mycket bra för gummi- och vinyldetaljer.

Rengör och skyddar gummi- och plastdetaljer. Ger ett naturligt, fläckfritt resultat och har UV-komponenter som förhindrar uttorkning och blekning orsakad av solen.

Hjälp vid applicering:

Är perfekt när du ska applicera rengöringsmedel på plast eller gummi. Även mycket bra för applicering av vax eller polermedel.

Mjuk och skonsam mikrofibervante som är perfekt när du ska rengöra bilens interiör i till exempel gummi eller plast. Kan tvättas i tvättmaskin utan sköljmedel.

En mikrofiberduk av högsta kvalitet. Kan tvättas i maskin.

Att tänka på när du ska behandla bilen

  1. Läs anvisningarna för produkten du ska använda. Det är viktigt för att få det bästa möjliga resultatet.
  2. Se till att tvätta bilen grundligt innan. Gör du inte det kommer inte medlet kunna verka som det ska, vilket leder till att du inte får det resultat du är ute efter.
  3. Applicera produkten på ytorna du vill behandla. Använd en mikrofiberduk, mikrofibervante eller applikationssvamp.
  4. Låt medlet verka efter anvisningarna.

Det är alltså enkelt att behandla gummilister i bilen eller ta bort missfärgning på plast. Väljer du bra, effektiva produkter och följer anvisningarna på förpackningen kommer du ge nytt liv till detaljerna och vara säker på att du har gjort vad du kan för att skydda dem.

Tillbaka till Guider